AntiFetFest: drogy, šikana, rasismus a vandalismus

Praha – Žáci a studenti pražských škol se utkali ve filmové soutěži AntiFetFest. Točili krátkometrážní filmy, v nichž nejen hráli, ale sami si je i zpracovávali. Soutěž, kterou vymyslela městská část Praha 12, se během pěti let změnila na celoměstskou akci. Filmová soutěž dnes tak už není jen o drogách. Ve svých snímcích, které točili o svém volném čase, se mladí filmaři letos věnovali také šikaně, rasismu a vandalismu. Témata, která se jich bezprostředně dotýkají, navíc dokázali v mnoha případech profesionálně zpracovat.

Odborná porota vybírala ze šedesáti snímků. První ceny nakonec rozdala hned dvě. Jednu dostali středoškoláci z Prahy 9 za film o domácím psychickém teroru. Ze základních škol pak nejvíc překvapili romští žáci z Prahy 5, kteří natočili film o šikaně. „Bylo zajímavé je pozorovat. Nejdřív to byla hrozná legrace. Postupně ale, jak se to přitvrzovalo do těch rolí, tak ti, co byli jakoby šikanovaní, z toho byli docela špatní. Takže myslím, že minimálně tento zážitek byl pro ně lehce katarzní,“ popisuje učitel z komunitního centra Prádelna Michal Čihák.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Všechny filmy soutěže AntiFetFest jsou přístupné na internetu. O některé už projevily zájem mimopražské školy a dokonce i policie. Chtějí je promítat v rámci preventivní výchovy. „Ta idea je naprosto fantastická, zapojit školy do takového kreativního tvůrčího přístupu, nejenom jim jen něco ukazovat a vodit je na nějaká školení. Nechat je, aby nám řekli, jak to vlastně vidí oni,“ dodává člen poroty Marek Rejman.