On-line diskuse: NG – nová éra, nebo jen nový ředitel?

První tisková konference nového ředitele Národní galerie Vladimíra Rösela příliš informací o podobě této instituce pod jeho vedením nepřinesla. Stejně jako jeho předchůdce Milan Knížák je Rösel kritizován za nedostatek „vizí“. Zda je nějaké schopná nabídnout odborná veřejnost, se pokusila ukázat debata nazvaná NG v Praze na prahu nové éry, nebo jen nový generální ředitel?, kterou pořádaly galerijní prostor tranzitdisplay a časopis Art+Antiques. Web ČT24 tuto debatu zprostředkujoval v přímém přenosu. Záznam je k dispozici v tomto článku.

Anotace: Smyslem debaty bylo položit si otázky, které vycházejí z dlouholetého vývoje Národní galerie i z aktuálních debat po jmenování nového ředitele. Rádi bychom, aby problémy galerie nebyly v diskusi personifikovány, ale byly definovány obecněji, bez ohledu na konkrétní osobnosti. Souvisí to i s nutností formulování výhledů Národní galerie do budoucnosti, uvádějí k debatě organizátoři.

Diskutovali: ředitel Moravské galerie v Brně Marek Pokorný, který se také účastnil výběrového řízení na šéfa NG vyhlášeného ministrem Jiřím Besserem, historička umění Milena Bartlová, výtvarník Jiří David, bývalý šéfkurátor GASK Ondřej Chrobák; moderuje Tomáš Pospiszyl. Do tranzitdisplay byl pozván i generální ředitel NG Vladimír Rösel a náměstek pro sbírkovou činnost Vít Vlnas a také zástupci ministerstva kultury, podle slov Tomáše Pospiszyla se ale nemohli zúčastnit.

Diskuse o Národní galerii (zdroj: ČT24)