Rösel: Uvidíme, jak můžeme dělat věci jinak

Praha – Detailní koncepci svého dalšího směřování představí Národní galerie až v komplexní strategii, která by měla být vyhotovena do půl roku, sdělil dnes nový generální ředitel této instituce Vladimír Rösel. Své dosavadní dojmy ve funkci, do níž nastoupil k 1. červnu, shrnul opatrně. První dny v úřadu se především seznamoval se situací a setkal se s pracovníky galerie. Podněty, které vzešly z těchto rozhovorů, prý také pomohou při „provádění diagnózy“ Národní galerie. „První reakce, kterou mám po těch několika dnech, jsou, že NG jako instituce pravděpodobně nikdy nefungovala v rámci svého potenciálu,“ prohlásil Rösel.

„Na druhou stranu musím říct, že NG má spoustu zkušených odborníků, a pro ně bych rád zajistil podmínky a prostor, aby mohli nejen naplnit svůj zájem o NG, ale také plně využít svých profesí,“ dodal ředitel. I proto se setkal se šéfy jednotlivých sbírek a vedoucích jednotlivých úseků NG. „Účelem setkání nebyl vyčerpávající popis jejich činnosti, budou následovat ještě další diskuse, které umožní se tou kterou oblastí detailně zabývat,“ přislíbil Rösel s tím, že by mimo jiné chtěl, aby se tváří galerie stali odborníci, kteří v ní pracují.

Rozhovorů se účastnil i odcházející šéf NG Milan Knížák, který přes letní měsíce předává novému řediteli agendu úřadu. „Co bylo, to bylo, teď uvidíme, jak můžeme věci dělat jiným způsobem,“ nechtěl Rösel komentovat, co konkrétního na práci svého předchůdce neschvaluje a co by rád změnil.

Naznačil ale, že ekonomické vzdělání považuje především za výhodu, ne důvod ke kritice, kterou ho častuje část umělecké obce, jež by v křesle šéfa Národní galerie raději viděla odborníka než manažera. "Prošel jsem mnoha obory a doufám, že zkušenosti, které jsem získal, mohu převést do NG. Bohužel, všichni spoléháme na znalost vlastního oboru, myslím si, že je třeba využívat zkušeností a znalostí i z jiných oborů. Věřím, že díky tomu se nám NG podaří posunout někam dál," předpokládá.

Co funguje, zachováme, co nefunguje, změníme

Röselovou pravou rukou pro otázky umění se stal Vít Vlnas, dosavadní ředitel sbírky starého umění NG. Jako člen týmu nového generálního ředitele získal novou funkci – náměstka pro sbírkovou činnost. „Zahrnuje koordinaci jednotlivých sbírek a úseků NG. Tuto funkci chápu, zjednodušeně řečeno, tak, aby věci, které fungují, zůstaly zachovány, a věci, které nefungují, začaly fungovat,“ vysvětlil Vlnas.

Do budoucna prý počítá s větší podporou vědeckovýzkumných projektů NG. Dodal, že změny samozřejmě nejdou dělat ze dne na den, což se týká i už připraveného výstavního plánu do konce letošního roku, do něhož se nové vedení nijak zasahovat nechystá.

Podle Rösela nejsou vyloučeny ani případné návrhy legislativních změn. „Zvažuji, že by NG změnila svůj status pomocí určité stínové správní rady, která by převzala část odpovědnosti,“ uvedl.

Konkrétnější kroky směřování galerie chce ale představit nejdříve na podzim, přestože se očekávalo, že své plány (viz příloha článku), co dál s galerií, představí částečně už dnes. Zatím o nich mluví spíše obecně. "Nejen zvýšení návštěvnosti, nejen angažovanost odborníků NG, ale do jisté míry i dosažení odpovídající výše vlastních příjmů galerie," shrnul alespoň konkrétní kritéria, podle nichž bude posuzovat úspěšnost svého fungování v čele NG.

„Vizím“ Národní galerie se bude věnovat také debata v pražském prostoru tranzitdisplay ve středu od 15:00-17:30, které se účastní i Vladimír Rösel. Web ČT24 diskusi nazvanou NG v Praze na prahu nové éry, nebo jen nový generální ředitel? zprostředkuje v přímém přenosu.