Sklo jako fenomén a bezedný zdroj inspirace

Praha - Centrum současného umění DOX dokončuje nové výstavní prostory. Jako první se v nich představí sklářská tvorba studentů z ateliéru skla Vysoké školy uměleckoprůmyslové (VŠUP), který vede známý sochař Rony Plesl. Pro milovníky sklářského umění je připravena také prodejní výstava v designshopu DOX by Qubus, kde budou nabízena díla od mladých českých designérů. Plastiky představí šestnáct studentů, Plesl a jeho asistenti. Spojnicí mezi nimi naopak je, jak už sám název výstavy napovídá, transparentnost. "Díla studentů jsou opravdu velmi kvalitní, mám z jejich práce radost, říká Plesl.

Studenti navrhli a zhotovili jednotlivá díla přímo pro nové výstavní prostory, které ale ještě nejsou zcela dokončeny. „Vystavíme klauzurní práce studentů mého ateliéru, které budou konfrontovány nejen se vkusem návštěvníků a pracemi zavedených umělců, ale také s názory komise, která je bude hodnotit jako klasické studentské práce,“ řekl spoluorganizátor projektu Transparency Nation Plesl. Objekty mají za úkol přiblížit návštěvníkům fenomén skla a také nepřeberné možnosti, které tento specifický materiál umělcům nabízí.

Organizátoři si pro návštěvníky připravili i druhou sekci expozice, která je věnována užitému umění. „Výstava je prodejní a koná se v designovém obchodu DOX by Qubus. Zájemcům nabídne ke zhlédnutí i ke koupi užité artefakty, na kterých se spolupodílely české sklárny Ajeto, Janštejn a Kavalier,“ sdělila mluvčí galerie DOX Terezie Kaslová.

Sebevědomá tvorba mladé generace

Tuzemská sklářská tvorba si v minulosti vydobyla obrovské renomé. Pád železné opony ale její prestiž postupně smazal. „Naše skleněná plastika byla doslova fenoménem. Většina ze zahraničních tvůrců se v té době věnovala užitému umění a designu, kdežto Češi se orientovali na volnou tvorbu. Nyní už je ale velká konkurence v obou těchto oblastech,“ vysvětlil Plesl.

Mladá generace se podle profesorů dokázala vymanit z tradiční středoevropské zakonzervovanosti, má větší sebevědomí, není zatížená tradicemi české plastiky a hlavně umí reagovat na vývoj technologií. Expozice Transparency Nation se v prostorách Centra současného umění zdrží až do konce června a doprovodí ji i stejnojmenný katalog.

  • Transparency Nation autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2602/260153.jpg
  • Transparency Nation zdroj: DOX http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2602/260156.jpg
Vydáno pod