Danger Mouse má noty proklatě nízko

New York – Spaghetti westernem, tedy snímky z divokého Západu většinou od italských režisérů, se nechal unést americký skladatel, který si říká Danger Mouse. Na desce nazvané „Řím“ hrají veteráni italské filmové hudby na originální nástroje ze 60. let. Na desce filmových melodií ke starým westernům zpívá držitelka devíti cen Grammy Norah Jonesová a kytarista kapely White Stripes.

Jeden z nejvlivnějších amerických skladatelů dneška spojil síly s italským protějškem. Pro hudebníky šli přímo ke zdroji - do studií, kde kdysi natáčel třeba král této filmové hudby, Ennio Morriconne. „Myslím, že je to velmi vizuální album. Podle mě je to deska o lásce,“ upřesňuje Danger Mouse.

Zlosyn, který je poražen a láska, která vítězí

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Jednoduché schéma platí taky pro italské westerny 60. let. „Zamiloval jsem si je na vysoké škole. Hudba v těch filmech mě omráčila. Podle mě je to samostatný hudební žánr,“ myslí si skladatel Danger Mouse.

Poprvé ho světová média zaznamenala před sedmi lety, kdy vydal své Šedé album. Zkřížil na něm Bílé album od Beatles s Černým albem rappera, který si říká Jay Z. V současnosti natáčí Danger Mouse novou desku s irskou skupinou U2.