Vondráčková vyzývá: Hrajte mě, jsem kulturní bohatství

Praha – Zpěvačka Helena Vondráčková vytáhla do boje proti Radiožurnálu. Stanice Českého rozhlasu (ČRo) totiž už více než dva roky nehraje její písně. Vondráčková si proto spolu se svým manželem stěžuje Radě ČRo. Ta stížnost odmítla. Informují o tom Hospodářské noviny. Její tvorba prý patří k národnímu kulturnímu bohatství, o které musí rozhlas ze zákona pečovat. Rada stížnost odmítla. Radiožurnál se navíc brání, že podle průzkumů jsou písně zpěvačky obehrané. Ostatní stanice Vondráčkovou bez problému hrají.

„Některé mé písně jsou natolik oblíbené, že se o nich dá říci, že téměř zlidověly. Tím spíše jsem přesvědčena o tom, že se moje tvorba dá zařadit k národnímu kulturnímu bohatství, na jehož využívání se má Český rozhlas podílet,“ píše Vondráčková ve stížnosti. „Třeba Malovaný džbánku, Dvě malá křídla tu nejsou nebo Kam zmizel ten starý song. To jsou věci, které hraju a zpívám po celém světě a všude měly úspěch a u nás taky,“ dodává. Podle jejího manažera a manžela Martina Michala dochází dvacet let po revoluci k cenzuře. „Je to divné,“ tvrdí.

Radiožurnál nehraje písně Vondráčkové už od roku 2008. Ředitelka stanice Hana Hikelová tvrdí, že kvůli obehranosti. Podle průzkumu agentury Median jsou posluchači jednoduše přesyceni. Například píseň 'Nač vlastně v půli vzdávat mač' označilo 28 procent lidí za obehranou. Naproti tomu nejlépe dopadl hit 'Čas je proti nám'. Ten „unavuje“ pouze 18 procent respondentů.

Michal: Jde nám o princip

Nenávist k Vondráčkové se podle Michala datuje do doby nástupu Barbory Tachecí v roce 2008. Tehdy prý vedle známé zpěvačky zakázala hrát i Karla Gotta. „Jde nám v první řadě o princip a samozřejmě nás to také ekonomicky poškozuje.“

Ostatní stanice Českého rozhlasu však s hudební tvorbou Vondráčkové problém nemají. 'Za duben odehrál Český rozhlas 817 písní, které zpívá Helena Vondráčková. To je 27 písní denně, tedy přibližně hodina a půl času,' vysvětluje ředitelka Radiožurnálu Hana Hikelová. Zákon podle ní porušen nebyl, protože se vztahuje na celý rozhlas. Jak připomíná, Vondráčkovou nehraje ani ČRo 3 – Vltava nebo stanice pro mladé Radio Wave.

„Podle našeho názoru si takové věci mohou dovolit komerční stanice, ale ne veřejnoprávní, jako je Český rozhlas,“ tvrdí Michal. Rada ČRo na dnešním zasedání stížnost zpěvačky odmítla. Podle místopředsedy rady Tomáše Ratiborského k žádnému porušení zákona ani
statutu Českého rozhlasu nedošlo. Druhá strana v souvislosti s tím možná podnikne další kroky. „Zatím jsme se to snažili řešit smírnou cestou,“ dodal Michal.

Komentář Petra Viziny z kulturní redakce ČT24

„Představa, že popová zpěvačka, která si zakládá na věčném mládí, bude přirovnávána k Bibli kralické, Babiččinu údolí nebo ke Svatovítské katedrále… To není moc sexy být národní bohatství.“

Vondráčková se k posluchačům snaží dostat i jiným způsobem – například internetovým rádiem Vodopád, které spustila v dubnu letošního roku. Zpěvačka dohlíží na sestavování playlistů a na doplňování databáze, která čítá více než 600 písní.

  • Helena Vondráčková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1121/112017.jpg
  • Hana Hikelová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/585/58442.jpg