Zemřel skladatel Ladislav Simon, autor hudby k Večerníčku

Praha – Ve věku 82 let zemřel po dlouhé těžké nemoci skladatel, dramaturg, dirigent a klavírista Ladislav Simon. Autor orchestrálních, ale i scénických děl složil mimo jiné také hudební znělku televizního Večerníčku. Vystudoval Akademii múzických umění, obor klavír, a soukromě i kompozici. Patřil k zakládající generaci Československé televize, pro niž vytvořil několik stovek titulů scénické hudby k televizním inscenacím. „Poslední rozloučení se uskuteční v rodinném kruhu,“ oznámil syn Jan, pianista a ředitel Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Absolvent klavírní školy pražské konzervatoře a AMU Ladislav Simon (nar. 3. dubna 1929) se ještě za studijních let věnoval hře na flétnu a získával praktické zkušenosti v dirigentské práci. Jako skladatel, dramaturg, dirigent a režisér patří k zakládající generaci Československé televize, pro niž vytvořil několik stovek titulů scénické hudby k televizním inscenacím a tím se podílel na nově vznikajícím hudebním žánru. K jeho dílům z této doby patří i znělka Večerníčku, která v televizi žije již několik desítek let.

Ladislav Simon měl obdivuhodný umělecký záběr

Více než jedenáct let působil jako šéf činoherního orchestru v pražském Divadle na Vinohradech. Zřídil zde první česko-slovenské studio pro elektronickou hudbu a založil komorní soubor pro Novou hudbu - Sonatori di Praga. Poté přenesl své skladatelské a dirigentské působení do Národního divadla v Praze, kde působil plných dvaadvacet let a založil zde Jazzový orchestr činohry Národního divadla. Vyvrcholením Simonovy práce v Národním divadle bylo mimořádně úspěšné nastudování celé Fibichovy trilogie Hippodamie v letech 1974-79 a uvedení vlastního tanečního dramatu Jennifer v roce 1987 s téměř devadesáti reprízami.

V jeho kompozičním díle kromě výše zmíněných titulů k televizním inscenacím převažují díla dramatická (opera Muž, který prodává rány holí, balet Dvanáct měsíců a celovečerní taneční symfonické variace na Verdiho motivy - Dáma s kaméliemi), oratorní (Mullier amicta sole, Křest svatého Vladimíra a Artikule proti vojně) a díla koncertní (Koncert pro klavír, Houslový koncert, Concertino pro flétnu atd.). Spolu s dirigentem Jiřím Bělohlávkem a dramaturgem Iljou Šmídem inicioval a prosadil založení Pražské komorní filharmonie. Od roku 1996 byl šest let ředitelem Divadelní a literární agentury (DILIA).

Vydáno pod