Jsem nacista, řekl Trier. Pak se omluvil

Cannes - „Říkám jen, že toho člověka chápu. Není to zrovna správný typ, ale hodně mu rozumím a trochu s ním sympatizuji,“ prohlásil von Trier dnes na tiskové konferenci v Cannes, kam přijel představit svůj nejnovější film Melancholia o někdejším nacistickém diktátorovi Adolfu Hitlerovi. Vyděšené novináře pak ale ubezpečoval, že druhou světovou válku neschvaluje a nemá ani nic proti Židům. Organizátoři festivalu oznámili, že jsou jeho prohlášením konsternováni, a žádali jej o podání vysvětlení. Trier se následně za svá sova omluvil. Nicméně musí oželit večírek po premiéře svého filmu, vedení festivalu ho totiž zrušilo.

„Chápu Hitlera. Myslím si samozřejmě, že napáchal špatné věci, ale dokážu si ho představit, jak sedí na konci v bunkru,“ připustil mimo jiné Trier. „Nemám nic proti Židům, tedy ne úplně, protože Izrael mě fakt už s…,“ prohlásil také mezi záchvaty smíchu a zaraženého ticha mezi jeho spolusedícími. Organizátoři festivalu oznámili, že jsou jeho prohlášením konsternováni, a žádali jej o podání vysvětlení.

Lars von Trier:

„Dlouhá léta jsem si myslel, že jsem Žid a byl jsem za to rád. Pak jsem ale zjistil, že to není pravda a že má rodina pochází z Německa. A že jsem v podstatě nacista. Což mi také udělalo radost“.

Reportáž Lucie Klímové a Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Novináři se von Triera, známého svými skandálními výroky, ptali na jeho německé kořeny, o nichž se dozvěděl v roce 1989 po úmrtí jeho matky, a na jeho nedávné výroky o jeho „vkusu pro nacistickou estetiku“. „Co chci k tomu říci, je, že se mi opravdu líbí (nacistický architekt Albert) Speer,“ prohlásil. „I když nepatřil k nejlepším božím výtvorům, měl talent, který uplatňoval za nacistického režimu,“ dodal. Na závěr pak s polovičním úsměškem řekl: „OK, jsem nacista.“ (Tiskovou konferenci si můžete poslechnout na stránkách festivalu)

„Jako člověk Trier morálně selhal“

Americké sdružení přeživších holocaust a jejich potomků Triera za jeho prohlášení ostře kritizovalo. „Jeho vulgární výroky mohly být proneseny v žertu a aby šokovaly. Ti, kteří byli vystaveni brutalitě nacistického režimu, ale nemohou považovat za zábavné připomínání mučení a smrti z tehdejší hrozné doby. Nemůžeme hodnotit jeho film, ale jako člověk von Trier morálně selhal,“ reagoval místopředseda sdružení Elan Steinberg podle agentury JTA.

Ivo Anderle ze společnosti Aerofilms, která Melancholii uvádí do české kinodistribuce:

"Celou tiskovou konferenci jsem sledoval. Trvala necelych 40 minut a Lars von Trier se pohyboval teměř neustále na hraně sarkasmu, ironie a černého humoru. To, že v závěru tiskové konference ve zmiňovaných výrocích překročil jistou hranici, bylo zjevné a evidentně si to uvědomoval i sám Lars von Trier. O tom svědčí i prohlášení, které následně rozeslal. Chtěl bych ale říct, že jsme se již na vlastní oči mohli přesvědčit, že Lars von Trier natočil opravdu skvělý a mimořádný film. To by mělo být to zásadní, o co na filmovém festivalu běží."

Organizátoři festivalu následně vydali komuniké, ve kterém uvedli, že byli výroky režiséra konsternováni a že jej vybídli k tomu, aby k nim podal vysvětlení. Von Trier podle prohlášení řekl, že se „nechal unést k provokaci“, „Pokud jsem někomu ublížil tím, co jsem řekl dnes na tiskové konferenci, pak se hluboce omlouvám. Nejsem antisemita, nemám v žádném směru rasové předsudky, a ani nejsem nacista,“ vzkázal. Vedení v Cannes uvedlo, že omluvu přijalo, ale zároveň upozornilo, že nikdy nepřipustí, aby se festival stal místem podobných vyjádření.

Poškodí Trierovy výroky Melancholii?

Trierovy výroky tak trochu převálcovaly jeho snímek Melancholia. Příběh dvou sester, který začíná velkou svatbou a končí zánikem světa, je promítán v soutěžní kategorii. V Cannes soutěžil dánský filmař i před dvěma lety s filmem Antikrist, v němž si zahrála Charlotte Gainsbourgová. Tu Trier obsadil i do Melancholie spolu s Kirsten Dunstovou nebo s Kieferem Sutherlandem.

Podle novinářů má film velkou šanci obdržet Zlatou palmu za nejlepší kameru. Trierovy výroky mohly ale filmu uškodit. V českých kinech se snímek začne promítat 26. května.