„Pecka šprcka“ seriál 4teens

Po Cukrárně o starších a pokročilých a Znamení koně o lidech, kteří vědí, odkud je nejkrásnější pohled na svět, je nový páteční původní seriál České televize určen především 4teens. Po sedm večerů, počínaje dnešním, se budou diváci setkávat s třídou primánů na jednom českém gymnáziu. I když v seriálu vystupují i dospělí, stejně jako ve skutečném teenagerovském světě hrají spíše okrajovou roli, příběhy se točí kolem studentských zájmů a trablů, s nimiž se hrdinové v životě už tak dost rozhoupaném kolísáním hormonů musí vypořádat.

Krasavice, šprtka, bavič, rebel…

Spolužáky si člověk nevybírá, i seriálová třída je směsicí různých, mnohdy zcela odlišných lidí, kterým nezbývá než se ve společném prostoru nějak sžít. Největší napětí je mezi skinem Petrem, jehož otec je ironií osudu policajt, a mulatem Amosem. Umělecky potrefený Jirka je zase synem jednoho z profesorů (kterého hraje Miroslav Táborský), ale nezdá se, že by to pro něj znamenalo v třídním kolektivu nějaký škraloup, je totiž docela pohodář.

Třídní krasavicí je budoucí modelka Patricie, obklopená neustále houfem slípek. Naopak role ošklivého káčátka připadá Dáje, ctižádostivé slušňačce s brýlemi. Mírně rebelský postoj vůči světu zaujímá Kamila, jejíž příjmení Černá pasuje k anarchistickému image, a vášnivá skateboardistka Míša. Té je věnován první díl (dnes ve 20:00 na ČT1) nazvaný Svět jako prkno.

Na počátku byl Woody Allen…

Každá část bude především příběhem jednoho ze zmíněných sedmi protagonistů, všechny náležitě okomentuje počítačový nadšenec Milan, přezdívaný Einstein, kterého ve společenském životě diskvalifikuje fakt, že výše jeho IQ (140) je identická s obvodem jeho pasu, jak sám sebe hned v úvodu představí.

Milan je příkladem postavy, která měla podle původního scenáristického záměru vypadat docela jinak. „Hlavní hrdina byl původně typ malého útlého kluka, takový mladý Woody Allen. Na castinzích nás ale zaujal Ondřej Malý, který není ani malý, ani útlý, ale na tu roli nám připadal skvělý,“ prozradila dramaturgyně Kateřina Ondřejková.

  • Iva Pazderková a David Suchařípa v seriálu 4teens autor: Rostislav Šimek, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2545/254454.jpg
  • 4teens autor: Rostislav Šimek, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2545/254455.jpg

Při úpravách scénáře, pod nímž jsou podepsány Iva Hlaváčová a Irena Pavlová, se měnily i dialogy – tak, aby se co nejvíce přiblížily řeči náctiletých. Například oblíbená hláška jednoho z protagonistů – „to je pecka šprcka“ – zní dost teenagerovsky. „Na kolik se nám podařilo být 'in', ale budou muset posoudit až diváci,“ dodává dramaturgyně.

České Beverly Hills 90210?

Stejně jako jsou seriálové postavy typy, s nimiž se mohou ztotožnit jejich diváčtí vrstevníci, i příběhy se snaží zachytit situace, které náctiletí znají. Mnohdy tápavé hledání vlastní identity a často vyhrocené vymezování vůči ostatním – kamarádům a především dospěláckému světu. Dospělí tak hrají v seriálu úlohu z hlediska výskytu na obrazovce spíše menší, pro příběhy ale důležitou. Do rolí učitelů a rodičů obsadili tvůrci převážně známé herce: Naďu Konvalinkovou, Miroslava Táborského, Miroslava Etzlera, Ester Kočičkovou nebo Ivu Pazderkovou.

Hrdinové 4teens žijí v rodinách fungujících i nefungujících. Nesnášejí své rodiče za to, že jim nedovolí jezdit na skatu nebo hrát na počítači, ale i za vážnější věci, například za to, že si všímají spíš flašky piva než jich nebo že chtějí jejich prostřednictvím dohnat splnění svých vlastních snů. Témata jednotlivých dílů se tak dotýkají alkoholismu, anorexie nebo xenofobie a zašmodrchaných mezilidských vztahů.

4teens ale není podle slov režiséra Pavla Jandourka tak moralistní a výchovně napsaný jako třeba obdobný ve své době seriálový hit Beverly Hills 90210. Zlehčit vážnost některých témat a otupit případnou didaktičnost mají komiksové vsuvky, zároveň odkazující k záhadě, vyřešené až v posledním díle – ke kresbám karikujícím příhody ze života 1. A., které tajemný kreslíř, podepisující se jako Ghost, podstrkuje pravidelně redakci školního časopisu. Pro seriál komiksy vytvořil slovenský kreslíř Josef Gertli „Danglár“. K hudební spolupráci pak tvůrci oslovili kapelu Charlie Straight.