Cannes začalo o Půlnoci v Paříži

Cannes - Zahajovací ceremonií a promítáním komedie Půlnoc v Paříži Woodyho Allana začal v Cannes 64. ročník filmového festivalu. O Zlatou palmu bojuje 20 filmů, Allenův v pořadí 41. film mezi nimi ale není. „Nevím přesně, co očekávám. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ uvedl letošní předseda sedmičlenné poroty, poněkud málomluvný americký herec Robert De Niro. Podotkl, že rozdávání cen je „dvojsečnou zbraní“, protože mezi dobrými filmy zvítězí jen jeden, což není vždy úplně spravedlivé, ale takový je prý život.

Francouzský režisér Olivier Assayas, který je také členem poroty, slíbil, že budou s kolegy co nejspravedlivější a zároveň co nejvíce velkodušní, aby mohli odměnit „nejsilnější a nejvíce stimulující filmy“. Také připustil, že přerozdělení ocenění nemůže být vždycky dokonalé. Navíc „velké filmy prosazují vlastní kritéria“ hodnocení.

Spisovatelka Linn Ullmanová, dcera režiséra Ingmara Bergmana a herečky Liv Ullmanové, novinářům řekla, že nebude v porotě citlivá jen ke scénářům, ale také k hereckým výkonům, osvětlení, inscenaci, jazyku a hudbě. Podle ní film, podobně jako literatura, „mobilizuje všechny smysly a intelekt“.

Červený koberec 

Během odpoledne po pověstném červeném koberci dlouhém 60 metrů před festivalovým palácem postupně prošla řada známých hvězd. Antonio Banderas a Salma Hayeková vyšli fotografům vstříc nevšedním pózováním, podobně zaujali herečka Faye Dunawayová a režisér Jerry Schatzberg.

Festivalu se neúčastní francouzská herečka Marion Cotillardová ani manželka prezidenta Carla Bruniová-Sarkozyová, které obě hrají v Allanově zahajovacím snímku. Podle serveru toutlecine.com první nepřišla, protože je těhotná, a ta druhá, protože je možná těhotná.

Zvláštní pocty se už dnes na festivalu dostalo italskému režisérovi Bernardu Bertoluccimu. Při zahajovací ceremonii obdržel čestnou Zlatou palmu za celoživotní dílo. Věnoval ji „všem Italům, kteří mají sílu bojovat, kritizovat a rozhořčovat se“. Stejné ocenění se chystá pro slavného francouzského herce Jeana-Paula Belmonda, který je nyní těžce zdravotně postižený.

Česká republika své želízko v soutěžních sekcích nemá, celkem se ale na festivalu bude promítat šest českých filmů nebo filmů s českou účastí. Z toho čtyři budou představeny na doprovodném filmovém trhu Marché du Film.

Na festival se celkově sjelo na 25 tisíc profesionálů ze světa filmu a organizátoři očekávají 130 tisíc filmových fanoušků a turistů. V Cannes se akreditovalo 4 500 novinářů a v pohotovosti je 5 000 bezpečnostních agentů, z toho 4 000 soukromých.