Spisovatelé si stěžují. Dilia je prý připravuje o peníze

Praha – Jiří Gruša, Jáchym Topol, Martin Ryšavý nebo Emil Hakl jsou podepsáni pod peticí, která žádá ministerstvo kultury, aby občanskému sdružení Dilia odebrala oprávnění k výkonu kolektivní správy autorských práv. Literáti tvrdí, že divadelní a literární agentura se dlouhodobě neřídí zákonem, a připravuje je tak o peníze. Výzvu podepsalo více než dvacet autorů.

„Torstovští autoři ani já jako nakladatel jsme nevěděli, že něco takového existuje a že autoři mohou dostávat peníze třeba z knihovních výpůjček nebo z xeroxů,“ říká Viktor Stoilov z nakladatelství Torst. Spisovatelé sdružení Dilia obviňují, že od roku 2000, kdy vešel v platnost autorský zákon, poškodila stovky autorů. Neplní totiž svoji povinnost vyzvat k evidenci ty, pro které vybrala odměny.

„V roce 2009 to dělalo 40 milionů, to jsou nemalé peníze. A ukazuje se, že velká spousta předních autorů o tom nemá ani ponětí,“ upozorňuje iniciátor petice Martin Reiner, spisovatel a majitel nakladatelství Druhé město.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Při novelizaci přibyla do autorského zákona jedna důležitá věta. „Byla doplněna povinnost kolektivního správce vyzvat k evidenci ty autory, pro které kolektivní správce odměny vybral a kteří jsou mu známi,“ upřesnila advokátka Jiřina Svojanovská. „V případě Jáchyma Topola, myslím, že lze asi těžko předpokládat, že kolektivnímu správci tento autor nebyl znám.“

Dilia namítá, že nemůže znát všechny autory, a iniciativa, aby se hlásili o svá práva, by proto měla být na nich. Sdružení nechce oslovovat jen některé a zmapovat všechny není v jeho silách. „V momentě, kdy bychom oslovovali jen známé autory, a ne ty neznámé, tak bychom je od sebe segregovali. Domnívám se ale, že před zákonem jsou si všichni rovni,“ vysvětluje ředitel sdružení Jiří Srstka.

Spisovatelé i nakladatelé podepsaní pod peticí doufají, že ministr kultury Jiří Besser zjedná nápravu. Pokud na ministerstvu nepochodí, zvažují žalobu.

  • Ministerstvo kultury autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2540/253908.jpg
  • Jiří Srstka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2540/253915.jpg