Vyžehlená Marketa Lazarová se představí ve Varech

Karlovy Vary - Digitálně zrestaurovaný slavný český film Marketa Lazarová bude mít světovou premiéru na karlovarském festivalu. Dílo režiséra Františka Vláčila z roku 1967 je domácí odbornou veřejností označováno za nejlepší český film všech dob. Právě na této přehlídce už v roce 1994 zvítězilo v anketě novinářů. 46. ročník festivalu se koná od 1. do 9. července. Mluvčí karlovarského festivalu Uljana Donátová upozornila, že právě tato mezinárodní přehlídka má podíl na obnovené verzi Markety Lazarové. „Finančně se na ní podílela nadace ČEZ jako generální partner festivalu,“ uvedla.

O remasterování obrazu i zvuku budou informovat začátkem příštího týdne odborníci z pražského studia počítačové animace, postprodukce a filmových efektů UPP. Jejich nová verze přiblížila i možnost, že by snímek mohl vyjít na DVD včetně nejmodernějšího nosiče Blu-ray.

O projektu se mluví už dlouho, společnost Bontonfilm vydání ohlásila na polovinu dubna 2009, ale nakonec z toho kvůli nedostatku financí sešlo. Ve spolupráci s fondem na podporu a rozvoj kinematografie se dál hledaly peníze na vyčištění původního negativu. Cílem zúčastněných bylo, aby výsledek na digitálním nosiči s vysokým rozlišením byl dokonalý.

Filmoví fanoušci už před mnoha lety dokonce iniciovali petici, protože se nechtěli smířit s tím, že toto dílo mohou vidět jen na starší videokazetě s nekvalitním obrazem i zvukem. Totéž potkalo DVD, které v roce 2006 vyšlo u britské společnosti Second Run.

Vláčilův snímek natočený na motivy stejnojmenného románu Vladislava Vančury odehrávajícího se v polovině 13. století měl československou premiéru koncem roku 1967, v kinech ho zhlédlo téměř 1,3 milionu diváků. Od té doby se občas objeví na televizní obrazovce a je trvalou součástí všech retrospektiv tohoto režiséra (1924-1999) doma i ve světě. Naposledy se letos v únoru promítal v newyorském Lincolnově centru a loni v září v Britském filmovém institutu v Londýně.

Velkoformátové snímky z jednotlivých záběrů tohoto filmu byly součástí výstavy věnované Františku Vláčilovi, kterou v Císařské konírně Pražského hradu navštívilo v roce 2008 přes 10 000 lidí. Marketa Lazarová se tehdy promítala v pražském kině Aero i netradičně na vodní stěnu Vltavy.

Vydáno pod