Velocypedii rozumí ten, komu nechybí kolečko

Praha – Bicykl jako pojízdný malířský štětec, jako hudební nástroj či sauna nebo s promítačkou cyklostezky na řidítkách je k vidění na výstavě Velocypedia v Národní technické knihovně. Projekt s mottem „Ty jezdíš po Praze na kole? To seš teda pěknej blázen…“ ukazuje kolo jako praktický dopravní prostředek po městě i jako umělecký objekt. Vystavena jsou díla českých výtvarníků a designérů i nadšených kutilů.

Expozice představí více než padesát projektů inspirovaných nejznámějším dopravním prostředkem na vlastní pohon – sochy, instalace, obrazy, videa, komiks i produkty designu či domácího kutilství.

Návštěvníci se mohou těšit na sochy Krištofa Kintery, kolo určené pro jízdu na ledu od sochaře Zdeňka Ruffera, prototyp skládacího kola designéra Mikuláše Novotného (Cena Designbloku 2010), cyklosaunu ateliéru H3T Architekti, na obrazy Václava Girsy či Svatopluka Klimeše, videa Jany Kapelové, Petry Pětileté nebo Pavly Scerankové. Známý americký komixový autor a cyklistický nadšenec Andy Singer představí cyklus svých karikatur kritizujících přebujelou automobilovou dopravu.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Největší vynález bez vedlejších účinků

„Patří to k mladým, patří to ke studentskému životu,“ říká k cyklistice ředitel NTK Martin Svoboda. Knihovna má podle jeho slov k dispozici na dvě stovky stání pro kola, stojany ale bývají poloprázdné. Velocypedia by i proto chtěla představit bicykl jako ideální dopravní prostředek. „Kolo je bezpochyby jeden z největších vynálezů, k jakému se lidstvo zmohlo. Ani nemá tolik špatných vedlejších účinků jako ty ostatní,“ upozorňuje jeden z kurátorů Milan Mikuláštík.

Záměrem výstavy je propagovat každodenní cyklistiku a zároveň upozornit na aktuální problém dopravní situace velkých měst ve 21. století. „Výstava není jen o vášni k bicyklům, ale i o tom, jak automobilová doprava ve městech expanduje a ničí veřejný prostor,“ doplnila kurátorka Lenka Kukurová.

Důležitými tématy je kritika negativních dopadů automobilismu a zabírání veřejného prostoru pro automobilovou expanzi. Jízda na kole by měla být plná nespoutané volnosti, v Praze se však často stává bojem o přežití v proudu motorizované dopravy, upozorňují organizátoři. Velocypedia  je proto výzvou vedení města, aby začalo pro cyklisty nepříznivou situaci systematicky řešit.

Cyklo-cokoli

Cyklistickou osvětu nabídne doprovodný program, zahrnující promítání aktivistických videí a filmů (na výstavě spolupracuje například organizace Auto*Mat, stejnojmenný film Martina Marečka se věnoval problematice cyklistiky v hlavním městě), tematické cyklovyjížďky s přednáškami o architektuře, opravárenskou a zkrášlující cyklodílnu nebo hudební cykloprodukci Michala Cimaly.

Výstava Velocypedia je v NTK otevřena od 4. do 24. května. Je součástí mezinárodního festivalu Transeuropa, který probíhá v termínu 6.-15. května ve dvanácti městech Evropy a zaměřuje se na propojení kultury a občanského aktivismu.

  • Z výstavy Velocypedia autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2520/251937.jpg
  • Výstava Velocypedia (kresba: Andy Singer) zdroj: Národní technická knihovna http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2520/251932.jpg
  • Kresba Andyho Singera zdroj: Národní technická knihovna http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2520/251933.jpg