Světový architekt odpadu slíbil zeměloď i Praze

Praha - „Postavím pro vás dům z materiálu určeného pro smetiště,“ slíbil odvážně Praze proslulý, byť pro mnohé taky kontroverzní Američan Michael Reynolds, známý jako „architekt odpadu“. Přes 35 let staví levné domy ze starých pneumatik, plechovek a plastových lahví. Jeho domy jsou energeticky soběstačné, mají vlastní zdroj vody, tepla i kanalizaci. Reynolds, kterého proslavil dokumentární film britského režiséra Olivera Hodge Architekt odpadu, zavítal do Česka v rámci svého evropského turné. Jeho přednášku si už poslechli studenti v Českých Budějovicích, teď ho čeká ještě metropole. Portál ČT24 zprostředkuje ve čtvrtek 5. května v přímém přenosu diskusi s Michaelem Reynoldsem z Divadla Kampa.

Reynolds zpočátku při své netradiční architektonické tvorbě narážel v Americe na mnohé byrokratické překážky. Byla mu dokonce na několik let odňata licence architekta. S partou stavbařů proto odjížděl do oblastí postižených přírodními katastrofami, kde své vize realizoval. Levné ekodomy, které sám nazývá „zemělodě“, naučil stavět místní obyvatele v Hondurasu (hurikán, 1999), na Andamanech (tsunami, 2005), v Mexiku (hurikán Katrina, 2005) nebo na Haiti (zemětřesení, 2010). Provozní náklady na chod takového domu jsou téměř nulové.

Po jeho úspěších v humanitární činnosti mu byla ve Spojených státech vrácena profesní licence a podařilo se mu prosadit změnu stavebního zákona. Byla mu také povolena stavba testovací základny v Novém Mexiku - mělo by tam vzniknout 15 zemělodí. Tyto soběstačné ekodomy budou vybavené vším, co je třeba k přežití, kdyby na planetě došly neobnovitelné zdroje energie.

Reynolds se již v Praze setkal s novináři a diskutoval s diváky v kině Světozor po promítání filmu Architekt odpadu. Dnes proběhla přednáška architekta na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, ve středu odpoledne následuje v Národní technické knihovně v Praze. Jednu svou proslulou zeměloď teď Reynolds slíbil i Praze - v jednání je třeba botanická a zoologická zahrada.