Recenze: Skladatelka voňavého prádla (audiokniha)

Praha - Kniha Martiny Formanové Skladatelka voňavého prádla, která vyšla v roce 2002, dostala nyní i podobu audioknihy. Text, který je nezastřeně autobiografický a zpracovává autorčino hledání svého místa na slunci, načetla Tatiana Vilhelmová. Vzhledem k tomu, že stěžejní část knihy tvoří kapitoly, které popisují vztah Martiny a Karla Gotta a posléze, dalšího z těch nejvěhlasnějších, Miloše Formana, stala se publikace okamžitě bestsellerem. Podaří-li se i audioknize vyšplhat mezi ty nejprodávanější ukáže čas, v každém případě to bude o hodně těžší, neboť prvotní očekávání něčeho pikantního s vydáním knihy již odeznělo.

Autorka se totiž všemu bulvárnímu úzkostlivě vyhýbá a zpracovává s otevřeností a nadhledem především své dospívání, tápání, hledání, předkládá svůj přístup k populární osobnosti, který je pln nesplnitelného očekávání a odsouzen k nenaplněnému konci. „Právě určité bulvární podtóny mě zrazovaly od toho knihu vydat, ale nezveřejnila bych věci, které by si nepřál. Nestála jsem o nějaké laciné vzpomínky,“ řekla při křtu knihy Formanová. Důkazem toho, že zvolila tu správnou míru, byla i přítomnost Karla Gotta na křtu audioknihy.

Ve své knize vedle vztahu s Gottem s mírnou ironií a potřebným nadhledem popisuje zákulisí českého showbyznysu a světa modelingu, jehož byla po určitou dobu nedílnou součástí. Pro čtenáře je pak snad ještě zajímavější její život ve Spojených státech, kam se vypravila za svou sestrou, aby se zde pokusila nalézt svou cestu a sama sebe, bez berliček a pozlátek života někoho jiného. V USA psala diplomovou práci a připravovala se na státnice na FAMU, kterou studovala napodruhé. Živila se jako uklízečka a až do setkání s dalším osudovým mužem svého života, režisérem Formanem, dokazovala sama sobě, že umí být samostatná, nezávislá a chudá.

„Trochu neskromně jsem udělala hlavním hrdinou sebe, vlastně je to o zrání dívky v průběhu let,“ uvedla Formanová. Dodala, že ve svých vzpomínkách byla „brutálně upřímná“ a z holky, pro kterou bylo nejhorší představou mít dvě děti a žít rodinným životem, se stalo největší metou stát se matkou.

Volba Tatiany Vilhelmové, která v audioknize její příběh vypráví, se Formanové líbila, přestože se s populární českou herečkou nikdy osobně nesetkala. „Mám z ní pocit, že by to mohla být moje krevní skupina, takže jsem s tou volbou velmi spokojena,“ podotkla Martina.

Ovšem při poslechu se přeci jenom vkrádá jistá pochybnost, zda při natáčení neměla herečka s autorkou více spolupracovat. Jedná se především o specifickou ironii, která se projevuje ve skladbě vět a v literární zkratce, kterou se Vilhelmové nepodařilo až tak výrazně vyjádřit. Další partie, která trochu snižuje celkový vjem z obsahu, jsou přímé řeči, především sester Zbořilových. Vilhelmová je, i v době už poměrné zralosti, interpretuje jako stálé puberťačky s pražským přízvukem a otevřenými, prodlouženými vokály. Rovněž tak modulace hlasu v případě přímých řečí Miloše Formana není šťastná. Nejde o nic zásadního, ale přeci jenom, výraznější a detailnější režisérská práce by nahrávce více slušela.

Martina Formanová se narodila se 9. ledna 1966 v Brně. Odmaturovala na zdejším gymnáziu a ve studiích pokračovala na pražské FAMU, obor dramaturgie - scenáristika. Ještě před ukončením studia odešla do USA, kde v té době žila její starší sestra Simona. Vystřídala mnoho zaměstnání, pracovala i jako asistentka Miloše Formana při natáčení jeho filmu Lid versus Larry Flynt. Po promoci se vrátila do USA natrvalo. S Milošem Formanem má dva syny, dvojčata Andyho a Jima.

Úspěch měla i její druhá povídková knížka Trojdílné plavky z roku 2007. Rovněž následující Ten sen je o vztazích, hrdinka zde utíká na sklonku 80. let z Prahy do Ameriky. „V současné době chystám další knihu, ale ještě nemám název,“ informovala Formanová.

Audiokniha vznikla letos v únoru v režii Františka Špergra v interpretaci Tatiany Vilhelmové. Nahrávka v kompletu třech CD vyšla 22. dubna 2011 na značce Supraphon. Na obalu audioknihy je použita reprodukce Gottova obrazu Dívka s houslemi.

  • Karel Gott, Miloš Forman a Martina Formanová autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2509/250825.jpg
  • Martina Formanová a Tatiana Vilhelmová autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2509/250817.jpg
  • Přebal audio knihy Skladatelka voňavého prádla zdroj: Supraphon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2511/251070.jpg