On-line z Divadla Kampa: Beseda s architektem odpadu

Jaroslav Dušek v Divadle Kampa vedl besedu se světoznámým architektem Michaelem Reynoldsem na téma „Zemělodě a umění žít bez karbonové stopy“. Beseda bude tlumočena do češtiny. Michael Reynolds už čtyřicet let zkoumá a rozvíjí způsoby výstavby dlouhodobě udržitelných domů. Lze jej bez nadsázky, a také bez urážky, nazvat nejvýznamnějším světovým architektem odpadu. Více než 35 let staví tento ekoarchitekt a ekolog-aktivista s úspěchem velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody, tepla a kanalizací. Záznam besedy je k dispozici v tomto článku.

Ke stavbě „zemělodi“, jak architekt dům i se skleníkem nazývá, používá staré pneumatiky, plechovky od piva, skleněné či PET láhve a další odpad. Je v něm možné pěstovat ovoce i zeleninu. Provozní náklady na chod domu jsou při tom téměř nulové. Tato překvapivě skvěle fungující alternativa bydlení z dílny vystudovaného architekta a zastánce trvale udržitelného rozvoje narážela v USA na různé byrokratické překážky. Za jeho vizi mu byla dokonce na několik let odňata licence architekta.

Michael Reynolds však nepřestal věřit v budoucnost konceptu udržitelného rozvoje a bydlení a jezdil pomáhat se svou partou stavařů do oblastí postižených přírodními katastrofami. Své zemělodě naučil stavět místní obyvatele např. v Hondurasu (hurikán, 1999), na Andamanech (tsunami, 2005), v Mexiku (hurikán Katrina, 2005) a na Haiti (zemětřesení, 2010). Poté, co se americká vláda dozvěděla o jeho humanitární činnosti, mu byla navrácena profesní licence a podařilo se mu prosadit změnu stavebního zákona.

Divadlo Kampa - Architekt odpadu Michael Reynolds (zdroj: ČT24)

Byla mu také povolena, jako prvnímu na světě, nedaleko Taosu v jeho rodném Novém Mexiku stavba testovací základny, kde má vzniknout vedle 3 starších staveb 15 nových. Základna je koncipovaná pro 25 lidí, každý pozemek může mít max. 10 tisíc metrů čtverečních. Tam staví soběstačné ekodomy – zemělodě vybavené vším, co je třeba k přežití v situaci, kdyby na Zemi došly neobnovitelné zdroje energie.

Příběh amerického architekta Michaela Reynoldse zaujal britského režiséra Olivera Hodge natolik, že o něm v průběhu tří let natočil film „Architekt odpadu“, který získal, vedle řady dalších ocenění po celém světě, i dvě ceny Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví - Ekofilm 2009. Vedle hlavní ceny dostal i cenu diváků.

Beseda v Divadle Kampa se bude věnovat slunečnímu, resp. termálnímu topení a chlazení, stavbě z přírodních a recyklovaných materiálů, slunečním a větrným elektrickým systémům, sklízení vody, řízenému čištění odpadní vody a pěstování potravy na pozemku domu. Představí příklady zemělodí ve světě a bude diskutovat o institucionálních překážkách mezi lidmi a alternativním bydlením.

Návštěva M. Reynoldse se koná pod záštitou americké ambasády v Praze.