Čeští výtvarníci vystavují v Londýně

Londýn - Devět českých výtvarníků vystavuje v Londýně v rámci výstavy takzvaného stuckistického hnutí, které vzniklo před 11 lety v Anglii. Výstava Enemies of Art (Nepřátelé umění) nabízí v galerii Lauderdale House obrazy umělců z celého světa, ale zaměřuje se na „stuckisty“ z Británie a z České republiky. Stuckismus je výtvarné hnutí, které založil Brit Charles Thomson a které se snaží zdůraznit figurální malbu oproti rostoucímu vlivu konceptualismu.

Od roku 1999 se rozšířil do padesáti zemí, ve kterých působí dvě stě stuckistických skupin. V roce 2004 založil Robert Janás českou pobočku Prague Stuckists, která patří k nejvýraznějším v celém hnutí.

Londýnská výstava se zaměřuje na obrazy Jiřího Hauschky, Jaroslava Valečky, Markéty Urbanové a Roberta Janáse. Kromě nich vystavují svá díla i Filip Kudrnáč, Jaromír 99, Kateřina Pažoutová, Martin Salajka a Jan Spěváček.

Enemies of Art je největší stuckistickou výstavou od expozice The Stuckists Punk Victorian koncem roku 2004 v Národním muzeu v Liverpoolu. Doprovází ji vydání knihy v londýnském nakladatelství Victoria Press, kterou společně připravili Edward Lucie-Smith, Charles Thomson a Robert Janás.

Britský výtvarný teoretik Edward Lucie-Smith je v ČR znám hlavně monografií o současném světovém umění Art Today, která u nás vyšla po roce 1989. Výstava potrvá do 2. května.

  • Jiří Hauschka / Cage zdroj: www.stuckism.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2499/249892.jpg
  • Jaroslav Valečka / Silvestr zdroj: www.stuckism.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2499/249897.jpg
Vydáno pod