V Praze na Můstku divadelníci ukřižovali Ježíše

Praha - V centru Prahy přihlížely stovky lidí dramatickému ztvárnění ukřižování Krista. Pouliční pašijová hra byla součástí akce Celonárodní čtení Bible. Happening o Velkém pátku zorganizoval Nadační fond Bible 21 ve spolupráci se studenty katedry alternativního divadla DAMU a bubeníky z českobudějovické formace WonderSticks. Celonárodní čtení Bible se v Česku koná už třetím rokem, letos poprvé ale organizátoři veřejná čtení v knihovnách a na náměstích doplnili i o minimalistické divadelní představení.

„Čtení bible vyžaduje poměrně velkou pozornost, a proto jsme se nechali inspirovat středověkou tradicí pašijových her, které divadelní formou vypráví o utrpení a smrti Ježíše Krista,“ řekl jeden z pořadatelů Alexandr Flek.

Ježíš se v podání mladých divadelníků za zvuku bubnů objevil u Prašné brány krátce po 13:00. S typickým dřevěným křížem a netradičně na chůdách se odtud za doprovodu několika bubeníků vydal na „křížovou cestu“ ulicí Na Příkopě. Během cesty se k průvodu přidaly desítky lidí, zejména turistů. Původně mělo k inscenaci ukřižování dojít na Jungmannově náměstí, pořadatelé se ale nakonec rozhodli improvizovat a průvod zakončit na Můstku.

„Chtěli jsme lidem připomenout, o čem tyto svátky jsou. Někteří z nich očividně ani netušili, co je vlastně za den,“ uvedl Flek. Netradiční podívaná ovšem kromě údivu vzbudila i jiné emoce. „Někteří nás ignorovali, někteří se smáli. Dost lidí se ale i zapojilo do hry, což nás potěšilo. Podobný happening bychom proto chtěli zrealizovat i příští rok,“ dodal.

Celonárodní čtení Bible má podle pořadatelů za cíl rozšířit povědomí o nejvýznamnější křesťanské literární památce. Letos se akce účastní asi 70 měst a obcí. Většina veřejných čtení bible se bude konat ode dneška až do neděle. Některá města čtení zahájila už 18. dubna.

  • Ukřižování Ježíše Krista zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2493/249279.jpg
  • Čtení Bible / Plzeň autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2493/249275.jpg
Vydáno pod