Pražské Quadriennale ukáže jiný divadelní prostor

Praha – Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru promění v červnu Prahu v epicentrum současného umění. Centrem festivalu se letos poprvé stane Veletržní palác a Nová scéna Národního divadla, kde se představí ty nejlepší projekty divadelních výtvarníků, designérů, kostýmních návrhářů, architektů a světelných a zvukových designérů z více než 70 zemí, které vytvořili za poslední čtyři roky. Součástí bohaté programové nabídky jsou výstavy, instalace, představení, site-specific projekty, přednášky, workshopy, diskuse, filmové projekce a nechybí ani interaktivní program pro děti.

Cílem Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru je přiblížit aktuální práci divadelních výtvarníků, designérů a architektů z celého světa co nejširší veřejnosti. „Mottem quadriennale je “expandující scénografie„ – do všech možných žánrů současného umění,“ upřesňuje ředitelka Pražského Quadriennale Daniela Pařízková. Scénografie nezahrnuje jen tradiční kulisy či dekorace. Její autoři pracují se světly, projekcí i samotnými herci, a tak vytváří nový přístup k divadelnímu umění. „Dnešní divák od nás, od kreativního týmu, očekává originální, autonomní a hodně silnou interpretaci,“ doplňuje scénograf a generální komisař quadriennale Boris Kudlička.

Nechcete do divadla? Přijde za vámi

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Místa, kde se odehrají jednotlivá představení, často překvapí. Podle slov Pařízkové si je mohou návštěvníci sami vyhledat nebo na ně narazí při procházce Prahou. Živé performance i instalace pozmění podobu několika pražských ulic a náměstí, zejména Piazzetty Národního divadla, kde vyroste architektonicky originálně pojatý prostor pro umění čítající třicet boxů naplněných instalacemi a performancemi. K účasti na Pražském Quadriennale se dosud přihlásilo šedesát dva zemí ze všech kontinentů. Nechybí tradiční účastníci jako USA, Německo či Norsko, ale vůbec poprvé se přihlásily i státy jako Venezuela, Libanon či Nigérie.

Pražské Quadriennale se uskuteční od 16. do 26. června 2011.