Eva Urbanová - operní diva s duší rockerky

Slaný - Na pražskou konzervatoř byla v sedmnácti „přestárlá“. Tehdy jí řekli, že kvůli „velkému hlasu“ ji prý stejně nikdo nikdy zpívat nenaučí. O pár let později se sopranistka Eva Urbanová (* 20. 4. 1961), která byla v 80. letech členkou rockové kapely RH+, nosila číro a chodila v kožených kalhotách, stala hvězdou předních světových operních scén. Pohybuje se na nich už čtvrt století. Málokterému „operákovi“ se podařilo to, co jí, aby jako rockerka, jen po soukromém pěveckém školení, dobyla Národní divadlo, milánskou La Scalu či Metropolitní operu v New Yorku.

„Božská Eva“

Opera by podle Urbanové měla být pojímána klasicky, ale s moderními prvky herectví. „Zpívání je vždy o práci a pokoře k autorovi a dílu,“ přiznává. Na velké role se připravuje tak rok a půl až dva před premiérou. „Naučit se jen noty nestačí,“ říká. S rolí se sžívá, snaží se ji pochopit, proto to trvá tak dlouho.

„Když s Toskou nebo s Libuší přivedu na jeviště také kus Urbanové, je to špatně. Měla by přijít jen postava,“ domnívá se pěvkyně, která se netají obdivem k Emě Destinnové. Těší ji, když zpívá „její“ roli nebo na místě, kde vystupovala. Někdy bývá i označením „božská Eva“ s Destinnovou lichotivě srovnávána.

Z Českých drah do La Scaly

Eva Urbanová se narodila 20. dubna 1961 ve Slaném. Zpěv milovala od dětství, inklinovala ale tehdy k populární hudbě. Chtěla na konzervatoř, což rodiče poprvé neschválili, šla tedy do učení. Poté, co se rodina přestěhovala do Vrčeně na Plzeňsku, pracovala ve výpočetním středisku Českých drah v Plzni. Když nakonec otec s konzervatoří souhlasil, přišlo odmítnutí s tím, ať si zpívá doma. Budoucí diva přesto naštěstí na operu nezanevřela.

Ve dvaceti, kdy snad všichni říkali, že už je pozdě, se jí v Plzni ujala profesorka Ludmila Kotnauerová. Její pedagogické umění, které se odrazilo v „italském“ zpěvu žačky, později ocenila i slavná sopranistka Renata Scottová. Začala proto s Urbanovou pracovat a dovedla ji k pravému italskému bel cantu.

Urbanová debutovala v roce 1987, a to v Plzni jako Cizí kněžna v Rusalce. V roce 1990 už po ní sáhlo pražské Národní divadlo, kde již zůstala. Zahajovala tu rolí Milady z Dalibora, o kterou si „troufale“ řekla. Sedm let nato debutovala v La Scale a rok poté v MET, kde od té doby také pravidelně účinkuje.

Domingo: S těmi tvými emocemi bys nás všechny zabila 

Z českého repertoáru její soprán s rozsahem tří oktáv vyzní nejlépe v oblíbené Miladě, Rusalce anebo v Libuši. Kostelnička z Janáčkovy Její pastorkyně jí už dvakrát vynesla Thálii. Za tuto její srdeční roli, kterou zpívala v Los Angeles, jí složil poklonu Plácido Domingo, když řekl: „S těmi tvými emocemi, s tím tvým velkým srdcem bys nás bývala všechny zabila.“

Před lety zazářila také v melodramatické opeře Adriana Lecouvreur. Jak hlas vyzrává, přechází k dramatičtějším rolím - k italským veristickým hrdinkám Tosce, Turandot, Santuzze, Giocondě, Amneris. Na řadu přichází už i těžký Wagner či Strauss.

„Proč bych si nazařádila“

Do opery vstoupila s ježkem na hlavě, práci s dirigentem, gesta, jevištní pohyb, různé pěvecké „fígle“ se učila „za pochodu“. Z „děvčete z vesnice“ se stala uznávanou osobností. Souvisela s tím také nová image a radikální zhubnutí.

„V koutku duše ten rock mám pořád v sobě,“ přiznává ale Urbanová, ostatně v autě relaxuje jedině s heavy metalem. Křížení žánrů se vůbec nebrání, vždycky záviděla Montserrat Caballéové desku s Freddiem Mercurym. Ráda proto zpívá s Karlem Gottem, který je podle ní v popu absolutní špička. „Proč bych si nezařádila,“ říká Urbanová, která se zpěvem baví. 

  • Parsifal v Národním divadle: Eva Urbanová (Kundry) autor: Hana Smejkalová, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2406/240523.jpg
  • Eva Urbanová jako Cizí kněžna (Rusalka, Národní divadlo Praha 1998) autor: Hana Smejkalová, zdroj: Stránky Evy Urbanové http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2484/248340.jpg
  • Eva Urbanová jako Kostelnička (L. Janáček / Její pastorkyňa, Toronto, 2003) autor: Michael Cooper , zdroj: Stránky Evy Urbanové http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2484/248342.jpg
  • Eva Urbanová na turné s Karlem Gottem (2010) autor: František Jirásek, zdroj: Stránky Evy Urbanové http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2484/248341.jpg
Vydáno pod