Filmový řez Evropou končí u Czech Made Mana

Praha - Milostný příběh německého režiséra Toma Tykwera (Lola běží o život, Nebe, Parfém: Příběh vraha) nazvaný jednoduše 3 (Drei) zahájí letošní Dny evropského filmu. V pražském kině Světozor projekci doprovodí představitelka jedné z rolí, rakouská herečka Sophie Rois. Zakončení bude patřit české kinematografii – předpremiéře filmu Tomáše Řehořka Czech Made Man s Janem Budařem v hlavní roli. 18. ročník Dnů evropského filmu se koná od 14. do 21. 4. v Praze a od 22. do 28. 4. v Brně. Po hlavní části následují ještě ozvěny v pěti regionech.

Návštěvníci festivalu se letos mohou těšit na 40 filmů z 25 evropských států. „Snažíme se filmy sestavovat tak, abychom opravdu udělali průřez evropskou kinematografií, a to nejen těmi státy, jejichž filmy se běžně dostávají do české kinodistrubice, jako jsou Francie nebo Německo, ale i menšími státy, například pobaltskými republikami nebo Rumunskem. České filmy budou tři. Jedním z nich i festival zakončíme - novým filmem Tomáše Řehořka,“ upozornil dramaturg přehlídky Zdeněk Blaha.

Program nabídne celkem pět sekcí. Z toho dvě nově – sekci zaměřenou na ceny evropského parlamentu LUX Prize, která je spolupořádána Evropským parlamentem – Informační kanceláří v ČR, a sekci Film&Music představující několik vybraných evropských titulů, dokumentárních i hraných, pracujících s tématem hudby. "Snažíme se každý rok obohatit festival o něco nového. V rámci sekce LUX Prize uvedeme například vítězný snímek cen Cizinka německé režisérky Feo Aladag," doplnil Blaha.

Rozhovor se Zdeňkem Blahou (zdroj: ČT24)

Národní liga opět přinese průřez filmy oficiálně navrženými jednotlivými zeměmi na kandidáty na Oscara. Best Of pak shrne to nejzajímavější z jednotlivých národních kinematografií. Tématem čtyř filmů v sekci K věci je dobrovolnictví a aktivní zapojení občanů do společenského života.

Britská retrokomedie Vyrobeno v Dagenhamu (r. Nigel Cole) zachycuje skutečné události z roku 1968, kdy se v malé továrně v Dagenhamu vzbouřily téměř dvě stovky zaměstnankyň proti pracovním podmínkám. Film První mise (r. Boris Paval Conen) líčí každodenní drama evropských lékařů na misi v Jižní Americe. Dokumentární film Pozemšťané, koho budete volit?, který vznikl ve spolupráci režisérky Lindy Jablonské a studentů dokumentární dílny občanského sdružení Inventura, je trochu jiným pohledem na předvolební klání. A další dokument Tsunami po vlně zájmu (r. Jan Hošek) zkoumá, jak po pěti letech po katastrofě vypadá situace na postižených místech. Každá z projekcí bude doplněna o krátké tematické úvody pozvaných hostů a odborníků na danou problematiku.

Days of European Films - 2011 from Bohdan Heblik on Vimeo.

Doprovodnou filmovou akcí Dnů evropského filmu bude promítání legendárního dramatu prvorepublikové kinematografie Erotikon. Snímek Gustava Machatého z roku 1929 bude (16. 4. ve 21:30 v kině Světozor) doprovázen živou hudbou v podání elektro-akustického uskupení Forma Live. Festival doprovodí také seminář, tentokrát na téma Digitální věk kin aneb Jak oslovit filmového diváka v digitální éře. Koná se 15. dubna od 9 do 16 hodin v pražském kině Aero.

18. Dny evropského filmu: Praha (4.-21. 4. v kinech Světozor a Lucerna) Brno (22.-28. 4. v kině Bakala); ozvěny: Boskovice (26.-29.4.), Jablonec nad Nisou (27.4.-1.5.), Olomouc (25.-28.4), Uherské Hradiště (26.-28.4.), Veselí nad Moravou (27.-30.4.)

  • Cizinka zdroj: Dny evropského filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2469/246848.jpg
  • Vyrobeno v Dagenhamu zdroj: Dny evropského filmu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2469/246847.jpg
Vydáno pod