Emina kouzelná kniha učarovala dětem i knihovníkům

Praha - Emu a kouzelnou knihu spisovatelky Petry Braunové, Kouzláky Miloše Kratochvíla nebo knižní podobu filmu Kuky se vrací autora Jana Svěráka čtou české děti nejraději. Alespoň ty, které hlasovaly v anketě Suk - Čteme všichni, jejíž výsledky byly dnes vyhlášeny v Památníku národního písemnictví. Do první desítky nejoblíbenějších knih dětských čtenářů se dostala i dvě díla z edice České televize, které jsou knižní podobou stejnojmenných televizních pořadů - seriálu Ať žijí rytíři! a večerníčku Krysáci.

„Cena dětí je pro mě největší uznání, které může existovat,“ poděkovala dnes malým čtenářům spisovatelka Petra Braunová. Příběh osiřelé Emy, které se čtením kouzelné knížky plní nejtajnější sny, ocenili kromě dětí i knihovníci, kteří ji označili za nejlepší knížku loňského roku.

Na druhé místo děti zvolily knížku Kuky se vrací, která slaví stejný úspěch jako stejnojmenný film. Bronzovou příčku obsadila kniha Pachatelé dobrých skutků: Kouzláci, což je třetí díl oblíbené série o dvou kamarádech, kteří chtějí svému okolí za každou cenu pomáhat a zažívají při tom veselé a dobrodružné příhody. Tuto knížku zvolili jako nejlepší také účastníci Noci s Andersenem.

Reportáž Terezy Radvákové a Petra Fischera (zdroj: ČT24)

SUK - nejčtenější dětské knihy:

  1. Petra Braunová / Ema a kouzelná kniha
  2. Jan Svěrák / Kuky se vrací
  3. Miloš Kratochvíl / Pachatelé dobrých skutků: Kouzláci
  4. Jeff Kinney / Deník malého poseroutky, 3. díl – Poslední klapka
  5. Jiří Kahoun / Legrační dům
  6. Ivona Březinová / Ať žijí rytíři!
  7. Jiří Žáček / Krysáci
  8. Pavel Šrut / Lichožrouti se vracejí
  9. L. J. Smith / Upíří deníky. Temné shledání
  10. John Flanaghan / Hraničářův učeň, kniha sedmá – Obléhání Macindawu
  11. Renata Štulcová, Renáta Fučíková / Mojmír – cesta pravého krále
  12. Jim Davis / Grafield v plné parádě
  13. Jiří Kahoun / U všech čertů
  14. Petra Braunová / Jak se Vojta ztratil
  15. Anthony Horowitz / Horory na dobrou noc 2. díl
  16. Jacqueline Wilsonová / Můj tajný deník
  17. Thomas Brezina / Když zavyje pes v záhrobí
  18. Daniela Krolupperová /Josífkův pekelný týden
  19. Zdeněk Svěrák / Pan Buřtík a pan Špejlička
  20. Jan Jirků / Tlukot a bubnování

Naproti tomu knihovníci zvolili nejlepšími knížkami loňského roku vedle Emy a kouzelné knihy ještě titul Lichožrouti se vracejí od Pavla Šruta, Bílou paní na hlídání autora Pavla Bryzce a Zákeřné keře Daniely Krolupperové. První díl příběhů o lichožroutech, tedy lupičích lichých ponožek, přitom uspěl už v minulém ročníku ankety. Ilustrátorka knížky Galina Miklínová dnes prozradila, že za měsíc se podle knížky začíná natáčet animovaný film.

Své ceny rozdalo také ministerstvo školství, za přínos k rozvoji dětského čtenářství byly oceněny knihy Tlukot a bubnování od Jana Jirků, Český rok od jara do zimy Milady Motlové, publikace Balet nás baví od Anny Novotné a příběh Mojmír: Cesta pravého krále spisovatelky Renáty Štulcové.

18. ročníku ankety hlasovalo 4 500 dětí ze základních škol a nižších ročníků gymnázií. Soutěž knižních novinek pro děti pořádá Ústav pro informace ve vzdělávání spolu s Národní pedagogickou knihovnou Komenského a Klubem dětských knihoven. Vznikla na počest teoretika dětské literatury Františka Václava Suka, který v roce 1918 založil teoretický časopis literatury pro mládež Úhor. 

Suk 2010 - Čteme všichni / výsledky
Zdroj: ČT24/Památník národního písemnictví