Objevit svět nevidomých

Praha - Na Novoměstské radnici v Praze byla zahájena Neviditelná výstava, která návštěvníkům přibližuje svět nevidomých. V naprosté tmě se musí spolehnout jen na nevidomé nebo částečně nevidomé průvodce a na jindy opomíjené smysly sluch, hmat a čich. Návštěvníci si vyzkouší například, jak se pohybovat ve městě nebo v lese, jak se chovat v baru a jak objednat a zaplatit kávu. Orientovat se budou moci jen podle hmatu, zvuků, vůní a smyslu pro rovnováhu.

„Výstava vznikla v Maďarsku, kde úspěšně běží už čtyři roky. Za tu dobu ji zhlédly desítky tisíc lidí. Inspirací projektu byl příběh ženy, která si zatemnila celý dům, aby mohla svět vnímat stejně jako její slepý manžel. Kurátoři z Budapešti tak její příběh pouze poslali dál,“ sdělila organizátorka projektu Aniko Baloghová. V Česku bude expozice nejméně dva roky.

„Neviditelná výstava vlastně výstavou v pravém slova smyslu není. Návštěvníci se ocitnou v naprosté tmě a za pomoci našich nevidomých průvodců budou objevovat každodenní život lidí se zrakovým postižením. Na chvíli si vyměníte místo s nevidomými, tentokrát oni budou vašimi průvodci a vy jim musíte slepě důvěřovat,“ nastínil průběh výstavy jeden z průvodců Ondřej Lusk.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Jako první si výstavu vyzkoušeli patroni projektu, například herečky Květa Fialová a Eva Holubová. „Moc jsem si to užila, ale nejtěžší pro mě byla zkušenost z ulice. Je tam hodně zvuků a člověka přepadne strach. Je to ale cenná zkušenost, kterou by lidé měli zažít povinně,“ sdělila své první dojmy Holubová.

Součástí netradiční expozice je i osvětlená místnost, kde si zájemci mohou vyzkoušet a prohlédnout různé pomůcky nevidomých, včetně psacího stroje na Braillovo písmo, speciální šachy nebo mluvící hodiny. Cílem výstavy ale není vyvolávat v lidech soucit, ba naopak, organizátoři chtějí ukázat, jak nevidomí dokáží ve společnosti normálně fungovat.