Hrady a zámky otevírají, vstup do nich je dražší

Praha - Správci hradů, zámků a dalších památek zahajují turistickou sezonu. Většina míst se pro veřejnost otevře o víkendu, někde budou první návštěvní dny obohaceny o doprovodné akce. Na některých památkách ve správně Národního památkového ústavu musí návštěvníci v nové sezoně počítat se zvýšeným vstupným. NPÚ chce ale dražší vstupenky, k nimž se rozhodl po škrtech v dotacích od státu, kompenzovat například rozšířením expozic, speciálními akcemi nebo prodloužením otevírací doby. Zaujmout by mohl i nový mobilný průvodce po památkách.

Řada památek nabídne zajímavé doprovodné akce už první víkend sezony. Hrad Kunětická hora u Pardubic chystá dokonce už na 1. dubna lampionový průvod, rozsvícení hradu a večerní prohlídku. V sobotu se bude velkolepě otevírat například hrad Křivoklát, který chystá celodenní zábavu s hudebními vystoupeními a soutěžemi. Podobný program má ústecký Střekov, kde se lidé mohou podívat na vystoupení historických šermířů nebo ochutnat vína z Lobkowiczkého vinařství. A o pevnost Josefov svedou bitvu historické jednotky.

Zdražujeme, ale…

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

V nové návštěvnické sezoně ale musí lidé počítat s tím, že na některých památkách sáhnout při placení vstupného hlouběji do kapsy. „Na většině památek, kde ke zdražení dojde, ale lidé zaplatí jen asi o deset korun navíc. Vstupenky na některé památky totiž byly výrazně podhodnocené,“ vysvětlila ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková. Nejvýrazněji se zdražení podepíše například na zámku Lednice, který byl v roce 2009 nejnavštěvovanější památkou NPÚ. Vstupné tam ze současných 120 korun stoupne na 150 korun.

Hrady a zámky se vyšší vstupné snaží ale vyrovnat posunutím otevírací doby - na většině památek bude od 10:00 do 17:00 či 18:00 - anebo rozšířením expozic. Například hradní prohlídkový okruh v západočeském Horšovském Týně bude obohacen o dva nové pokoje a rozšířený mobiliář, v jihomoravské Lednici se v květnu otevřou návštěvníkům obnovené dětské pokoje někdejších princů a princezen z rodu Lichtenštejnů a počítá se i s výstavou historických loutek.

Kočárky, řády, příkopy…

Novinky připravují i další památky. Část středočeského hradu Křivoklát si od června lidé budou moci prohlédnout bez průvodce, hrad Bouzov se chystá zpřístupnit hradní příkopy. Na zámcích v Raduni a Hradci nad Moravicí na severu Moravy příchozí uvidí výstavu historických kočárků, děčínský zámek na letní sezonu otevře nový okruh Barokní perly zámku a na zámku v Náchodě se rozroste expozice vyznamenání a řádů. V Praze bude po rekonstrukci od června přístupná slavná Zlatá ulička. V Libereckém kraji čekají v nové sezoně turisty největší novinky na Grabštejně. Dostal nové interiéry a počátkem dubna otevře v podkroví galerii.

Na jihu Čech se turistická sezona letos ponese ve znamení Rožmberských oslav, protože uplyne 400 let od smrti Petra Voka, kterým po meči vymřel slavný rod Rožmberků. Chystají se zde desítky akcí, k největším událostem bude patřit ukončení mnohaleté obnovy letního sídla Rožmberků Kratochvíle.

Osvědčené akce

Návštěvnost mají letos posílit především speciální akce a programy. Pokračovat bude cyklus Oživlé památky, který turistům například předvede dobovou kuchyni, nebo tradiční Víkend otevřených zahrad. Na začátku září se bude opakovat i úspěšná Hradozámecká noc. Své příznivce si podle ústavu jistě najde i nový mobilní průvodce po památkách, který uživatelům poskytne nejen další informace o památce, kde se právě nacházejí, ale i o těch v okolí.

  • Zámek Lednice zdroj: Stránky zámku Lednice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2438/243798.jpg
  • Hrad Grabštejn zdroj: Stránky hradu Grabštejn http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2438/243800.jpg
  • Zámek Hluboká zdroj: Národní památkový ústav http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1919/191865.jpg
Vydáno pod