Pražká Fotojatka nepohyblivých obrázků

Praha – Putovní festival Fotojatka se snaží představit divákům špičky světové české tvůrčí a dokumentární fotografie, nepředkládá snímky ovšem jako obrázky v tichých galeriích, ale promítá je na kinoplátna s hudebním doprovodem. Po Brně zamířila Fotojatka na jeden večer i do Prahy. V žižkovském kině Aero se projekce nepohyblivých obrázků zúčastnil i fotograf Ibra Ibrahimovič, který se se svými čerstvými zážitky podělil s diváky Událostí, komentářů.

„Mám velkou radost z toho, že můžu fotografie vidět na velkém plátně. Je to naprosto jiný prožitek než třeba v počítači nebo na malých fotografiích,“ uvedl bezprostředně po projekci Ibrahimovič, který je známý převážně fotografiemi severních Čech. V roce 2003 byl oceněn cenou Czech Press Photo za fotografii z výstavy Příběh sedláka Rajtera - od kolektivizace ke globalizaci, která popisuje dramatický příběh sedlácké rodiny Rajterů, jimž život změnila investice společnosti NEMAK.

Klíčem k výběru autorů, které festival prezentuje, je originalita a rozmanitost. Pátý ročník Fotojatek přinesl na plátna pražského kina Aero to nejvýživnější z české a světové tvůrčí a dokumentární fotografie: humor Františka Dostála, módu Báry Prášilové, různé přístupy k dokumentu Vanessy Winship, Kitry Cahany, Tommasa Ausiliho – všichni tři byli oceněni na World Press Photo – či proslulého Anderse Petersena, koncepty Věry Stuchelové, Gohar Dashti či Ilkky Halso nebo krajinu Jana Jedličky.

Rozhovor s Ibrou Ibrahimovičem (zdroj: ČT24)

Nová dimenze fotografie

To vše s komentářem fotografů a za hudebního doprovodu. „Doplnění hudbou bylo naprosto vynikající. Hudba není rušivý element, naopak dává fotografiím novou dimenzi,“ domnívá se Ibrahimovič. Na Fotojatkách byl dnes potřetí – na prvním ročníku byly jeho snímky zařazeny do projekce, dnes byl do kina Aero pozván jako host. Zážitek, který festival nabízí, doporučuje vřele i ostatním. Zvláště pokud znají fotografie jen z výstav: „Fotografie jsou sestříhané jako video. Je to vlastně příběh, který vidíte v krátkém čase. Má jistou gradaci pocitu odvislého od toho, jak vnímavý je divák.“

Šanci zastihnout pátá putovní Fotojatka mají zájemci ještě v Českých Budějovicích, od 7. do 9. dubna v kině Kotva. Po skončení hlavních termínů plánují organizátoři řadu ozvěn festivalu po městech celé republiky i za jejími hranicemi.

Vydáno pod