Febiofest zahájil předáním prvního Kristiána

Praha - V rámci slavnostního zahájení 18. ročníku Febiofestu se režisér Fridrik Thór Fridriksson stal dalším držitelem ceny Kristián za přínos světové kinematografii. Ocenění mu předal pražský primátor Bohuslav Svoboda. Hlavní město je totiž letos nejštědřejším sponzorem této události - udělilo jí částku pět milionů korun. Populární islandský režisér, který se v pátek setká s novináři a jeden ze sálů mu v rámci „pocty“ uvede pět jeho celovečerních filmů, zároveň poděkoval distribuční společnosti Cinemart, jež do českých kin uvedla většinu jeho snímků.

„Velice děkuji za toto ocenění. Vím, kolik skvělých filmařů ho získalo přede mnou. Vždycky jsem se chtěl stát součástí filmové historie,“ prohlásl islandský filmař, který dnes osobně uvedl svou tragikomedii Mama Gógó. „Je to velmi osobní příběh,“ dodal ke snímku. Loni ho natočil v koprodukci s Norskem, Švédskem, Německem a Velkou Británií jako upřímnou poctu své matce a zároveň autoportrét a satiru filmového průmyslu. Fridriksson se v ní vysmívá sám sobě i svému na Oscara nominovanému filmu Děti přírody z roku 1991, který byl uveden i v českých kinech.

Fridriksson o filmovém vkusu

„Myslím, že lidé na Islandu mají velice podobný vkus jako Češi. Možná to má něco do činění se systémem vzdělávání. Na Islandu máme hodně technokratické vzdělávání. Je to něco jako fast food, nic lidem v hlavě nezůstává. Hollywood nás prostě masíruje. Snaží se, aby lidé jen ubíjeli čas, stejně jako rychloobčerstvení nám kazí chuť. Možná náš vkus souvisí i s určitou inteligencí.“

Fridrik Thór Fridriksson v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Dnešní zahájení Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest nabídlo divákům i dva další oficiálně představené snímky. Americký politický thriller Fair Game, který režisér Doug Liman natočil podle skutečných událostí s Naomi Wattsovou a Seanem Pennem v hlavních rolích, a minimalistické drama Odnikud někam. Je označováno za film o odcizení v hollywoodském lesku a přesně tak zapadá do filmografie režisérky Sofie Coppolové. Na MFF v Benátkách získalo Zlatého lva za nejlepší film.

Dalšími držiteli Kristiánů se letos stanou rakouský herec Helmut Berger, známý i z filmů Luchina Viscontiho, a na závěrečném večeru 1. dubna významný australský režisér působící v Hollywoodu Peter Weir, který uvede svou novinku Útěk ze Sibiře. Jejich dosavadními laureáty byli v minulých ročnících například Wim Wenders, Alan Parker, Carlos Saura, Cladia Cardinalová, Roman Polanski a Mike Leigh.

Ceny se udělovaly i v dalším sále multikina, šlo o výroční ocenění Asociace režisérů a scenáristů za rok 2010. Letos je porota přiznala společnosti Total HelpArt T.H.A., Ondřeji Trojanovi a Lukáši Přibylovi za nekomerční dokumentární projekt Zapomenuté transporty a někdejší umělecké ředitelce karlovarského festivalu Evě Zaoralové. Ta cenu získala za svou dlouholetou odbornou a publikační činnost ve jménu českého i světového filmu a působení na poli filmové diplomacie.