Vnuk Muchy nechce epopej v Praze

Ostrava - Vnuk malíře Alfonse Muchy a předseda správní rady Muchovy nadace John Mucha zásadně nesouhlasí s vystavením kompletní Slovanské epopeje ve dvoraně Veletržního paláce. Podle něj tyto prostory nejsou pro soubor pláten vhodné. Obává se proto nevratného poškození děl. Mucha to dnes oznámil v Ostravě, kde zahájil retrospektivní výstavu ke 150. výročí narození Alfonse Muchy. „Mám expertizu, která říká, že by to byla katastrofa. Slavní restaurátoři mají stejný názor. Důležité pro mě je i vyjádření šéfa restaurátorského oddělení Národní galerie, který uvedl, že kdyby epopej skončila ve Velké dvoraně Veletržního paláce, byl by to její konec,“ řekl Mucha.

Podle něj by dále měla zůstat v Moravském Krumlově, dokud Praha nevybuduje nové vhodné prostory. „Krumlov není ideální, ale epopej tam vydržela přes 40 let,“ uvedl. Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina v pondělí řekl, že do měsíce předloží vedení Prahy smlouvu o smlouvě budoucí na zápůjčku Slovanské epopeje na Moravu od roku 2014. Město chce do té doby opravit krumlovský zámek a rozšířit expozici, v níž by měla být plátna Alfonse Muchy prezentována. Praha se ale zatím návratem obrazů do Krumlova nezabývá. „Je to jednostranná akce Moravského Krumlova. Nic konkrétního jsme spolu dosud neřešili,“ upřesnil radní Lukáš Kaucký.

V Praze bude od dubna vystaveno prvních pět pláten epopeje, která byla v zimě z Krumlova do hlavního města převezena. Zbývajících 15 z 20 pláten je v Krumlově. V Praze by se měla vystavit od podzimu. Podle Třetiny by zde zůstala do roku 2014 a poté by se mohla vrátit do Moravského Krumlova do doby, než Praha vybuduje nové vhodné prostory. Ani z tohoto možného scénáře Mucha není nadšený. Obává se, že jakmile se jednou všechna plátna dostanou do Prahy, už tam zůstanou.

Alfons Mucha: brilantní kreslíř a vynikající fotograf

John Mucha vyjádřil svůj názor na stěhování díla svého dědečka při dnešním zahájení výstavy mapující dílo Alfonse Muchy u příležitosti loňského 150. výročí narození slavného malíře. Ve výstavních síních Galerie výtvarného umění v Ostravě je k vidění 170 děl - obrazů, grafik i užitného umění, například talířů. Návštěvníci mohou poznat i to, jaký byl umělec zdatný fotograf. „Je to úplně poprvé, co je v Ostravě takto rozsáhlá retrospektivní výstava dědečkových děl,“ poznamenal John Mucha.

Ačkoli jde o putovní výstavu nazvanou Alfons Mucha 150 let, návštěvníci ostravské zastávky uvidí několik exponátů, které v předchozích místech vystaveny nebyly. Jedno dílo má v Ostravě svou světovou premiéru, a to skica k obrazu Schůzka na Křížkách. Jedná se o obraz č. 11 právě z cyklu Slovanská epopej. K vidění bude i rozměrné plátno Alegorie dramatických umění, jež je dlouhé přes čtyři metry a kvůli svým rozměrům byl za posledních dvacet let vystaven jen jednou.

Jádro výstavy připravila Muchova nadace. Ostravská galerie přidala šest děl ze svých sbírek. Další zapůjčili soukromí sběratelé i kulturní instituce.  Výstava je putovní a dosud byla k vidění v Praze a Kutné Hoře. V Ostravě potrvá do 5. června. Záštitu nad ostravských zastavením Muchova odkazu převzal ostravský rodák a bývalý tenista Ivan Lendl, jenž má rozsáhlou sbírku Muchova díla. Lendl přislíbil, že výstavu v Ostravě osobně navštíví.

Výstava Alfonse Muchy v ostravském Domě umění
Zdroj: ČT24/Galerie výtvarného umění Ostrava