Jeden svět online: V zajetí dvou světů - migrace

V rámci spolupráce s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět zprostředkoval web ČT24 panelovou debatu na téma "v zajetí dvou světů: migrace". Záznam je možné v nejbližší době přehrát v tomto článku nebo v archivu iVysílání. Diskuse uvedla promítání italského filmu Nové tváře Itálie, který režisér Antonio Martino natáčel v obci sousedící s jedním z největších utečeneckých táborů v Evropě.

„Byla to klidná vesnička, která se po příchodu imigrantů změnila v Afriku,“ stěžuje si v úvodu dokumentu obyvatelka malé obce, u níž utečenecký tábor leží. A zatímco stovky zoufalých uprchlíků čekají, jestli dostanou šanci žít alespoň trochu normální život, místní přemítají, proč by se měli s někým dělit o svůj životní prostor. V jejich názorech se odráží přístup většinové italské společnosti, ve kterém se mísí nedůvěra, pochybnosti a strach ze všeho cizího.

Antonio Martino se ve svém nejnovějším snímku zamýšlí nad tím, zda a jakým způsobem je jeho vlast schopná reagovat na současnou situaci ve světě a pracovat s početnými žadateli o azyl. Připomíná také Italům jejich vlastní, ne tak vzdálenou minulost, kdy sami ve velkém odcházeli za štěstím do zahraničí.

Jeden svět 2011 - V zajetí dvou světů: Migrace (zdroj: ČT24)

Dalším on-line přenosem z Jednoho světa bude v neděli 13. března od 20:00 panelová debata na téma „korupce na český způsob“.

Vydáno pod