Státní operu ovládne Lucia z Lammermooru

Praha – Státní opera Praha uvede v obnovené premiéře jednu z nejobtížnějších romantických oper. Příběh tragické lásky Lucia di Lammermoor, který je vnímán jako přelomové dílo italské opery, vznikl na motivy románu Waltra Scotta a je asi nejpopulárnější operou italského skladatele Gaetana Donizettiho. Titulní role Lucie se zhostí slovenská sopranistka Lubica Vargicová.

Opera, jež je kvůli náročnému provedení na světových scénách uváděna jen sporadicky, nyní přichází na prkna pražské státní opery. Představení totiž vyžaduje nejen dokonalé hlasy, ale také herecké výkony. Například svatební scénu na konci druhého aktu si diváci původní premiéry tak oblíbili, že si vynutili její opakování. V obnovené premiéře zazpívá hlavní roli slovenská sopranistka Lubica Vargicová. „Je to pro nás obrovská čest, ta role je pro ni, jak mi sama říkala, srdeční záležitostí,“ říká dramaturgyně Jitka Slavíková.

Provedení doprovázejí kostýmy v temných barvách, poměrně strohá scénografie a především tlumený doprovod orchestru, jež však dávají vyniknout koloraturním kaskádám do závratných výšek i umění jejích mužských protějšků. „Je to takové zdravé a belcantové zpívání, které by měl každý absolvovat a které by se měl každý učit, protože to pak usnadňuje i ty další postupné role,“ poukazuje na obtížnost opery sólista Miloš Horák.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Státní opera Praha uvede operu premiérově 10. března od 19:00.

Domenico Gaetano Maria Donizetti (1797-1848) byl italský operní skladatel. Jeho tvůrčí odkaz zahrnuje přes 540 děl. Lucia di Lammermoor (1835) je jeho nejslavnějším dílem. Vznikla na motivy historického románu v té době všeobecně oblíbeného spisovatele sira Waltera Scotta z roku 1819. Světová premiéra se uskutečnila 1835 v Neapoli a zaznamenala triumfální úspěch. Z dalších slavných děl Donizettiho jmenujme např. Nápoj lásky (1832) nebo Don Pasquale (1843). Gaetano Donizetti byl spolu s Vincenzem Bellinim a Gioacchinem Rossinim vůdčí osobností v operním skladatelském stylu bel canto.