Jeden svět on-line: Večer nových médií

Nová média mění společnost - název nové soutěžní kategorie, jejímž prostřednictvím festival Jeden svět představuje projekty, které svým inovativním využitím moderních komunikačních technologií umožňují důležité sdílení informací a aktivní zapojení veřejnosti do společenského dění. Projekty, které nejlépe využívá potenciálu nových médií, byly dnes vyhlášeny v rámci akce Media Revolutions – Večer nových médií v Divadle Archa. Část večera zprostředkoval on-line také web ČT24. Záznam je možné přehrát v tomto článku nebo v archivu iVysílání.

Porotu, v níž zasedl také ředitel Nových médií ČT Milan Fridrich, nejvíce zaujal projekt Help Map (russian-fires.ru), využívající komunikační technologie pro případ naléhavé pomoci, například při požáru. „Ukazuje, jak komunikační technologie v rukou odhodlaných lidí mohou přinést pozitivní změnu,“ uvedl k vítěznému projektu Milan Fridrich, který za porotu cenu předával.

Sekce Nová média mění společnost na festivalu Jeden svět chce upozornit na význam nových médií, která zásadně mění způsob, jakým lidé získávají, sdílejí a používají informace. Přístup k technologiím dnes otevírá prostor pro účinnější informování o porušování lidských práv a sehrává čím dál větší roli například při kontrole politiků na celostátní i místní úrovni či zlepšuje informovanost v sociálně vyloučených skupinách. Iniciativy bloggerů jsou častým spouštěčem sociálních změn.

Jeden svět 2011 - Večer pro nová média (zdroj: ČT24)

Představení všech soutěžících kampaní, informace o kategorii a doprovodných akcích najdete na speciálním blogu.

Vydáno pod