Pozor, tajný materiál velitelství

Praha - Po konci druhé světové války byly uvnitř nacistického sejfu v německých horách nalezeny čtyři cívky filmu s nápisem Ghetto. Šlo o záběry z každodenního života ve varšavském ghettu, často důmyslně inscenované, které měly posloužit nacistům jako protižidovská propaganda. Izraelská režisérka Yael Hersonski se rozhodla tyto záběry konfrontovat se skutečným obrazem života ve varšavském ghettu, kde se na ploše pouhých pěti čtverečních kilometrů snažilo koncem roku 1941 přežít téměř půl milionu polských Židů. Českou premiéru snímku s názvem Nedokončený film uvádí festival Jeden svět.

Nacistický filmový materiál, který ukazuje záběry bohatých Židů ve varšavském ghettu, lhostejných vůči hladovějícím, považovali historici ještě 50 let po válce za věrohodný. Izraelská režisérka Yael Hersonski natočila s využitím deníkových záznamů i současných vzpomínek několika přeživších dokument, v němž uvádí na pravou míru inscenované záběry, na nichž bohatí Židé spěchají kolem zubožených mrtvol svých soukmenovců do luxusní restaurace, kde si dopřávají šampaňské a nejvybranější lahůdky.

Mistrně poskládaný snímek s řadou velmi silných momentů

New York Times

Komentář ke snímku Nedokončený film: „Jak dalece můžeme věřit vlastním očím poté, až zemře poslední svědek holocaustu…“

Pozor, tajný materiál velitelství, hlásí začátek filmového pásu s prostým označením Ghetto. Začíná v květnu roku 1942 ve Varšavě. Nelítostné záběry lhostejných bohatých Židů vůči trpícím měly sloužit jako protižidovská propaganda. Záběry mátly až do roku 98 i historiky. Následně byl ale nalezen další filmový pás s nepovedenými a znovu zinscenovanými scénami, které prokázaly, že vše bylo sehráno. „Většinu záběrů jsme použili z původního nacistického materiálu. Řekli jsme si, že je především důležité ukázat tento materiál. Myslím, že je podstatné, že o tom můžeme vůbec debatovat a dívat se na to dnes z ještě více kritického úhlu,“ říká režisérka snímku Yael Hersonski.

Režisérce se povedlo vypátrat i jednoho z kameramanů propagandistického filmu. Prostřednictvím rozhovoru s autorem záběrů, německým kameramanem Willym Wistem, pak zkoumá, jakým způsobem tehdy němečtí nacističtí filmaři manipulovali realitu. Mistrně poskládaný snímek s řadou velmi silných momentů získal na festivalu v Sundance v kategorii dokumentů cenu za nejlepší střih. Dokument Nedokončený film už sesbíral na světových festivalech řadu cen, včetně amerického Sundance.

Festival Jeden svět nabídne snímek Nedokončený film izraelské režisérky v české premiéře, a to 9., 14. a 17. března.

Nedokončený film / Yael Hersonski
Zdroj: ČT24
Vydáno pod