Český lev má prvního pána - Zdeňka Svěráka

Praha - Cenu za mimořádný přínos české kinematografii přisoudila Česká filmová a televizní akademie letos (ČFTA) Zdeňku Svěrákovi. Ocenění v kategorii s pozměněným názvem - loni byla cena udělována za „dlouholetý umělecký přínos českému filmu“ - bude režisérovi a scenáristovi předána při sobotním finálovém večeru Českého lva. Slavnostní ceremoniál bude možné sledovat v přímém přenosu na ČT1 i na webu ČT24.

Herec a scenárista Zdeněk Svěrák, spoluzakladatel Divadla Járy Cimrmana, je dvojnásobným držitelem křišťálové sošky za scénáře k filmům Kolja a Vratné lahve. Tři snímky, na nichž se podílel, byly nominovány na Oscara. Jde o filmy Vesničko má středisková, Obecná škola a Kolja, přičemž posledně jmenovaný získal jak tuto prestižní cenu americké filmové akademie, tak i další hodnotné ocenění Zlatý glóbus.

Na lva za mimořádný přínos se prý Svěrák netěšil a přemlouval přátele z akademie, aby ji udělili někomu jinému. Sám hlasoval pro Jiřinu Bohdalovou, Jiřinu Jiráskovou a Ivu Janžurovou. "Na tu cenu jsem se netřásl. Vždycky když ji někdo dostal, tak jsem si říkal, že je to pěkná cena, ale dává se na závěr. Akademici to teď přejmenovali, aby to nebyla tak smutná cena - není za celoživotní dílo, ale za mimořádný přínos, takže se líp přijímá a umožňuje, že člověk ještě něco přinese," prohlásil Svěrák.

Zdeněk Svěrák o ocenění (zdroj: ČT24)

Dodal, že filmové plány v současnosti nemá, věnuje se spíše psaní povídek a především divadlu. „Protože Láďa Smoljak, který by tu cenu vlastně měl dostat se mnou, byl odvolán, takže mám práce v divadle víc. Ale není vyloučeno, že pro český film ještě zkusím něco napsat,“ připustil režisér a scenárista. V děkovné řeči prý kromě Ládi Smoljaka nezapomene zmínit Jiřího Menzela nebo Oldřicha Lipského jako ty, kteří mu při jeho práci pomohli.

Podle předsedy ČFTA Petra Vachlera slibuje letošní 18. ročník výročních filmových cen větší napětí a dynamiku. O to první se postará postupné zužování pěti nominovaných filmů či osobností na tři a následné vyhlášení vítěze. To druhé bude na umění slovenské skupiny The Pastels, jejíž sedm tanečníků nahradí při předávání trofejí tradiční hostesky. Na tanec je připraven i moderátor večera, čtyřnásobný držitel Českých lvů Jan Budař. Zazní přitom hity známé právě ze stříbrného plátna. Rozdáno bude 14 křišťálových sošek - laureáti je převezmou z rukou jejich dosavadních držitelů.

Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak v dokumentu o Járu Cimrmanovi (2005)
Zdroj: ČT24/ČT
Vydáno pod