Státní opera protestovala proti odvolání Dolanského

Praha - Umělci a další zaměstnanci Státní opery Praha protestovali před večerním představením Rigoletto proti rozhodnutí ministra kultury Jiřího Bessera odvolat pověřeného ředitele SOP Radima Dolanského. V kostýmech vystoupili na forbínu s otevřenou oponou a česky a anglicky přečetli divákům své stanovisko, v němž ocenili Dolanského působení ve funkci. Na podporu svého odvolaného ředitele také sepsali petici.

Divákům, kteří dnes přišli do Státní opery na Verdiho Rigoletta, protestující umělci a zaměstnanci SOP sdělili, že Dolanský nastoupil do funkce pověřeného ředitele v situaci, kdy instituce měla dluh 18 milionů korun. Podařilo se mu ho snížit na pět milionů a navíc po dezorganizaci způsobené předchozím vedením začala podle nich pod Dolanského vedením Státní opera opět normálně fungovat. S pražským primátorem se prý domluvil na tom, že magistrát bude Státní operu spolufinancovat.

Besser podle zaměstnanců pověřil Dolanského úkolem maximálně snížit náklady na provoz. „Tento úkol Radim Dolanský splnil beze zbytku, aniž se to dotklo umělecké kvality souboru,“ uvedli.

V opeře už také vznikla petici na podporu odvolaného ředitele. „Těší mě, že za mnou stojí celý soubor. Sice jsme byl odejit, nicméně kdykoliv se budu moci těmto lidem podívat zpříma do očí,“ prohlásil dnes Dolanský.

Besserovo poslední rozhodnutí v situaci kolem Státní opery chce prověřit i místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová z koaličních Věcí veřejných. Členka sněmovního podvýboru pro kulturu, dnes prohlásila, že bude po Besserovi žádat vysvětlení jeho kroku. Náhlé odvolání Dolanského podle ní vypadá, jako když „ministr odstraňuje odpůrce svého plánu“.

Petice na podporu Radima Dolanského, kterou sepsali zaměstnanci Státní opery Praha po té, co byl pověřený ředitel ze své funkce ministrem Jiřím Besserem odvolán.
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK
Vydáno pod