Hezké Hezké vstávání

Praha – Do českých kin právě přichází americká komedie Morning Glory (Hezké vstávání). Na základě jednoduché zápletky o ambiciózní televizní produkční, která má zachránit vadnoucí ranní televizní show jménem Rozbřesk, se odehrává vtipný příběh o mezilidských vztazích. Hezké vstávání je nejen zábavné, ale navíc velmi věrně zobrazuje zákulisí jednoho z nejnáročnějších televizních formátů. Scenáristka Aline Brosh McKenna proti sobě postavila akční a idealistickou mladou ženu, toužící po úspěchu, a stárnoucího intelektuála, který vlastně nechce dělat už vůbec nic.

„Líbila se mi představa souboje mladé, idealistické a dobrosrdečné produkční se starým moderátorem, který je jejím naprostým protipólem. Takhle vypadá ideální materiál pro dobrou komedii. Koncept vychází z klasické komedie – je zábavná, milá a sexy, zároveň ukazuje realitu běžného života, když všichni ti rozdílní lidé pracující na Rozbřesku v sobě musí najít respekt, úctu a lásku, aby spolu dokázali vycházet. Stejně jako je tomu v nefungujících rodinách, které přesto chtějí zůstat pohromadě,“ říká produkční J. J. Abrams.

„Je to jeden z nejvtipnějších a nejchytřejších scénářů, jaké jsem kdy četl. Má skvělé dialogy, vztahy, inteligentní humor, to všechno mě lákalo. Baví mě točit komedie, ale většinou jsou málo ambiciózní. Tato je mimořádně dobře napsaná,“ říká Harrison Ford, který morouse Mikea Pomeroye hraje s nadhledem a je zřejmé, že si to velmi užívá.

Ústřední dvojici doplňují typově dobře uchopené postavy televizního vysílání v čele s moderátorskou harcovnicí ranního vysílání Colleen Peckové, kterou s velkým šarmem a vtipem ztvárnila Diane Keton.

Herci a jejich postavy

Hezkému vstávání dodal jiskru režisér Roger Michell, který se proslavil už Notting Hillem. Podařilo se mu vybrat velmi dobrou představitelku hlavní role Rachel McAdamsovou. „Potřebovali jsme někoho, za koho byste dali ruku do ohně. Musela být přátelská, zábavná, ale zároveň musela mít určitou dávku hloubky a moudrosti. Rachel McAdams toto splňovala dokonale. Předvádí klasickou komedii, ale zároveň ukazuje postavu plnou cti a emocí.“

„Mluvila jsem se všemi, s producenty, zprávaři, lidmi v kontrolní místnosti, abych ze všech úhlů pochopila, co se tam děje. Zjistila jsem, že za kamerou se mluví úplně jiným jazykem. A že všechno se děje strašně rychle. V jednu chvíli všichni panikaří a vyšilují a za moment jsou všichni v pohodě a jdou spokojeně na oběd. Co na mne hodně zapůsobilo, byla nezvratnost přímého přenosu, jak jednou něco řeknete nebo uděláte do éteru, nemůžete to vzít zpátky,“ přiblížila svou přípravu na roli herečka.

Celému týmu se zdařilo ukázat zmatek, který panuje v pozadí ranních show, se kterými valná část Američanů každé ráno vstává. Tyto pořady jsou plné hloupých předpovědí počasí, splašených zvířat, zapečených lasagní a dalších zoufalých pokusů, jak zvýšit diváckou sledovanost. Scenáristka McKenna postavy vybavila dynamickými a vtipnými dialogy, které ovšem vyrostly z důkladných studií prostředí. Tvrdí se, že vstávala o půlnoci a trávila dny v zákulisí newyorských ranních show, aby poznala, jak tuhý život vedou mladí produkční.

Komediální Harrison Ford

Od začátku měli scenáristka i producent jasnou představu, že by ve filmu chtěli mít Harrisona Forda. „Zdálo se mi, že je to přesně jeho šálek kávy, protože má neuvěřitelný smysl pro humor,“ říká Abrams, který s ním poprvé pracoval před roky, když napsal drama Myslete na Henryho. „Máme tendenci na Harrisona myslet jako na akčního hrdinu typu Indiana Jonese, ale on je opravdu mimořádně zábavný. Jen je to už dlouho, co dostal dobrou, komediální roli.“ Na štěstí pro film Harrison Ford po mnoha letech nabídku přijal. Jeho Mike Pomeroy, neboli „třetí nejhorší člověk na světě“ – je uštěpačný a kousavý, kdysi brilantní novinář ze staré školy, který je ale také strašně sám a citově vyprahlý.

Brilantní Diane Keaton

Při nástupu do Rozbřesku se Mike Pomeroy dostává do sporu nejen s Becky Fuller, ale také se ženou, která bude jeho nejbližší kolegyní a neustálým nepřítelem: Colleen Peck, bojovnou, bývalou královnu krásy, která si kariéru postavila na vtipkujícím popichování a ochotě udělat v živém vysílání cokoliv, jakkoliv se to může zdát směšné a trapné. Collen hraje herečka, která povznesla úroveň americká komedie: Diane Keaton, držitelka Oscara a dalších tří nominací.

Diane Keaton nazývá svoji postavu „typem ženy, kterou strašně rádi nenávidíte.“ „Je narcistická, namyšlená, umělá a jediné, co ji zajímá, je jestli ji nevyhodí z televize. Udělá vše proto, aby tam mohla zůstat. Prodá klidně i svoji matku! Na konci si ale myslím, že chce už jen potěšit diváky.“ Díky výborným dialogům zůstala Diane Keaton nadšená celé natáčení. „To jsou scény, které si přejete hrát celý život,“ vysvětluje, „začnete lehkým popichováním, které vyústí ve slovní souboj. Co může být zábavnějšího než se dohadovat s Harrisonem Fordem?“

Hezké vstávání nemohlo být natáčeno nikde jinde než v New York City, centru amerických ambicí, domovu celostátních ranních zpráv a městě, o kterém Becky Fuller vždy snila jako o místě, kde chce pracovat. Režisér Roger Michell táhne atmosféru města celým filmem a navíc použil skutečné, fungující televizní studio na Manhattanu, jenž komedii dodává potřebnou autentičnost.

  • Rachel McAdams a Harrison Ford zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2347/234686.jpg
  • Rachel McAdams zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2347/234687.jpg
  • Harrison Ford zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2347/234682.jpg
  • Hezké vstávání zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2347/234683.jpg