Severin a Cocteau - spojeni Krví básníka

Praha – Britský experimentální hudebník Steven Severin, zakladatel slavné rockové skupiny Siouxsie and the Banshees, v níž se v 80. letech proslavil jako basista, dnes zahajuje své východoevropské turné. Severin se od roku 2008 věnuje také ozvučování němých filmů. Svůj nejnovější projekt vytvořil ke stejnojmennému kultovnímu filmu surrealistického režiséra a básníka Jeana Cocteaua Le Sang d’un Poète z roku 1930. Návštěvníky jeho současných koncertů tak čeká zážitek nejen hudební, ale i filmový.

Steven Severin

se narodil v roce 1955 v Londýně. Byl klíčovým členem neblaze proslulých Bromley Contingent, kteří byli skupinou fanoušků a následovníků legendární kapely Sex Pistols. Tato skupina lidí formovala módu a kulturu v Británii 70. let.

Snímek Krev básníka, intimní zpověď plnou metafor, bude doprovázet živou hudbou. „Pro mě je to vlastně takový antifilm. Začnete s hrdinou, který by měl podle očekávání začít s hledáním řešení problému, ale tady to funguje obráceně. A on je vtahován do světa, který vůbec nedokáže ovládat, a čím více se snaží jej ovládat, tím více se do toho zaplétá. Je to zajímavý způsob, jak sledovat charakter hrdiny, je to něco jiného, než člověk očekává,“ popisuje snímek Severin.

Jean Cocteau (1889-1963)

byl francouzský představitel kubistické literatury, malíř a režisér. Film Krev básníka (Le Sang d'un Poète) je prvním filmem z jeho trilogie. Dvěma dalšími tituly jsou Orphée (1950) a Orpheus (1960). Byl dlouholetým životním partnerem herce Jeana Maraise, který mu byl múzou a jenž jej inspiroval k vytvoření celé řady literárních i filmových děl.

Hudebník Steven Severin vydal v říjnu loňského roku album Blood of a poet, na kterém hudebně doprovází stejnojmenný film režiséra Jeana Cocteaua. Snímek bude Severin doprovázet elektronickou hudbou, s pomocí laptopu. „Vždycky mě zajímaly němé filmy a to, jak můžete nastavit způsob vnímání diváků právě hudbou, kterou k filmu přiřadíte. Nakonec jsem se dostal k technologii, jak toho dosáhnout,“ vysvětluje Severin svůj vývoj a odlišné pojetí od Siouxsie and the Banshees. Cocteaův snímek označuje za nadčasový, a je tedy vhodné přidat k němu moderní, současnou hudbu, aby se jeho vnímání zjednodušilo.

Premiérově začal Severin s filmem Krev básníka v Hollywoodu, nyní se v rámci svého turné představí i v České republice, a to 21. února v Praze a 24. února v Boskovicích. Podle svých slov comeback s kapelou Siouxsie and the Banshees neplánuje. „Nejlepší bude, když na nás lidé budou vzpomínat jako na legendu,“ dodává.

Vydáno pod