Jedinečné fotky Beatles ležely na půdě

Praha – V rámci výstavy Beatlemánie! budou k vidění nově objevené fotografie kapely Beatles. Nalezl je jejich autor Paul Berriff na půdě, kde ležely bez povšimnutí dlouhých 45 let. Po jejich objevení před dvěma lety byly vystaveny v liverpoolském muzeu, nyní je budou moct spatřit i návštěvníci pražské výstavy v Českém muzeu hudby, a to od 23. února. Spolu s ostatními zajímavostmi, například voskovými figurínami členů kapely, budou vystaveny do 6. dubna letošního roku.

V letech 1963-1964, rok předtím, než se Beatles proslavili, se 16letému mladíkovi podařilo proniknout do zákulisí famózní kapely Beatles, a nafotit tak jedinečné snímky. Ty pak byly ukryty 45 let a v roce 2009 je bylo možné zveřejnit, protože je sám autor našel na své půdě – liverpoolské muzeum udělalo výstavu, pak se přesunuly do Prahy.

„Učil jsem se být fotografem v místních novinách v Anglii a používal jsem popové skupiny jako praxi pro fotografování. Pak jsem se stal tiskovým fotografem a na obrázky jsem zapomněl, někam jsem je odložil… Po pětačtyřiceti letech jsem našel na půdě spoustu negativů a 38 z nich byli Beatles. Zjistil jsem, že kvalita je výborná, a rozhodl jsem se, že je zveřejním,“ popisuje znovuobjevení fotografií jejich autor Paul Berriff. Vynikající kvalitu snímků potvrzuje i ředitel liverpoolského muzea Jerry Goldman: „Když jsme viděli dva nebo tři příklady, tak jsme si uvědomili, že jde o něco jiného, že mají fantastickou kvalitu a je to radost se na ně dívat.“

Rozhovor s Paulem Berriffem a Jerrym Goldmanem (zdroj: ČT24)

Beatlemánie: Brouci kolem dokola

Výstava má dvě dějové linie. První odráží strhující příběh nejslavnější rockové skupiny všech dob od jejich počátků v Liverpoolu přes vrchol vlny beatlemánie až po rozpad skupiny Beatles a následné tvůrčí i životní osudy jednotlivých Brouků. Druhá linie sleduje život mládeže v tehdejším Československu. Zabývá se oficiální i neoficiální stránkou tehdejší kultury či módy, všímá si počátků bigbítu v českých zemích a reakce establishmentu na životní styl tzv. mániček. Poslední část výstavy je věnována osobě Johna Lennona jako ikony svobody, míru a revolty proti většinové společnosti a významu jeho kultu pro odpor proti totalitnímu režimu v 80. letech 20. století.

Výstava Beatlemánie! byla zahájena v loňském roce, který byl spojen s několika výročími skupiny Beatles. Rok 1940 je rokem narození tří Brouků – Ringo Starra, Johna Lennona a Stuarta Sutcliffa, původního člena The Beatles, který zemřel v roce 1962. V roce 1960 Beatles odjeli na první turné do Hamburku, o deset let později Paul McCartney oznámil, že ze skupiny odchází. Na prosinec připadlo i jedno výročí tragické, uplynulo třicet let od atentátu na Lennona. Výstava byla oproti původním plánům prodloužena do 6. dubna 2011.