Tantra - dokument o porozumění za hranicí rozkoše

Praha – Dokument Benjamina Tučka Tantra nahlíží do intimního světa lidí, kteří si tantrické semináře vybrali jako způsob lepšího poznání sebe sama nebo prohloubení vztahu s partnerem. Tvůrce zajímalo – a jejich zájem se promítl i do otázky v podtitulu snímku: za hranice rozkoše? Jiný pohled na život a sex –, do jaké míry zjednodušené vnímání tohoto učení jako něčeho spojeného především se sexualitou odpovídá realitě. A také, zda existuje možnost, jak využít starobylou nauku pro zlepšení života, partnerských vztahů a rodinných vazeb v současné době.

„Náš film není primárně o tantře. Není to encyklopedie tantry, nemá za cíl vyčerpávajícím způsobem objasnit historii a současnost tohoto učení,“ upzornil režisér Benjamin Tuček. "Nás daleko víc zajímalo, jestli vůbec lze a jak lze aplikovat tuhle naprosto diametrálně odlišně vzniklou nauku na to, co žijeme tady a teď. A proto je film spíše koncipovaný jako dokument o vztazích v různých fázích vývoje partnerského soužití."

Rozumíš-li sobě, porozumíš patnerovi….

Dokumentární film Tantra (zdroj: ČT24)

Tantra využívá k sebeuvědomění smyslnost a sexualitu. V pohledu na život a sex se nesoustředí na výkon, ale na prožitek. Učí, jak odstranit rozpor, který se může objevit v prožitku lásky k někomu a sexem s ním. Základem poznání sebe i druhého je komunikace, to platí samozřejmě i bez tantry, tantrické semináře jsou jedním ze způsobů, jak vzájemné neporozumění řešit.

"Nejtěžším úkolem pro mě…

… bylo pokusit se srozumitelně, a přitom ne didakticky vysvětlil a zařadit do kontextu rituály, které ve filmu jsou, právě proto, aby nebyly prvoplánové, aby nebyly nějakou lacinou senzací, naopak aby dávaly smysl, který jsme během těch dvou let, kdy jsme natáčeli, snad pochopili." /Benjamin Tuček/

Tučkův dokument se zaměřil na páry, které zvolily tuto cestu. „Šlo nám o zachycení partnerských příběhů několika párů, kterým tantrická zkušenost změnila život,“ uvedl režisér. Nejtěžší podle jeho slov nebylo natočit sexuální scény tak, aby se daly promítat v kinech, ale ukázat je pravdivě, v odpovídajícím kontextu.

„Tantra není primárně o nahotě“

Film ukazuje sex tak, jak nejsme zvyklí, tvrdí tvůrci. Protagonisty zachycuje i ve velmi osobních, intimních situacích. Na rozdíl od uvedení na HBO, které dokument zařadilo do cyklu Bez cenzury v „cenzurované“ verzi, bude v kinech promítán „bez rozkostičkovaných záběrů“ (i proto je přístupný od osmnácti let). „Tantra není primárně o nahotě. Je to poměrně dlouhodobý proces a nahota je prostředkem k tomu, aby se lidé dostali blíž ke své podstatě, k poznání sama sebe,“ zdůrazňuje ale Tuček.

Dodává, že natáčení při seminářích probíhalo se souhlasem účastníků. (Mezi nimi je i herečka Simona Babčáková. „Mě dost zaskočilo vidět film najednou z odstupu a ráda bych tímto vyjádřila obdiv všem účastníkům, kteří souhlasili se zveřejněním něčeho tak osobního,“ přiznala).

"Není to tak, že bychom někam vlítli s kamerou a tam byla parta nahatých lidí. Zdaleka ne. Film jsme točili rok a půl a točili jsme ho s dobrovolníky, kteří souhlasili s tím, že budou natáčeni. A protože jsou to lidé v nějaké fázi svého osobního poznání nebo stupně odvahy a přesvědčení, že nedělají nic špatného, tak uvítali tuhle možnost, jak 'laickou' veřejnost seznámit s tím, co to ta tantra v jejich podání je. Takže žádné přemlouvání nebylo vůbec nutné," popisuje Tuček vznik snímku.

„Dokument nechce tantru propagovat ani dehonestovat“

Do kin vstupuje Tantra 10. března. Tuček doufá, že film mezi diváky vyvolá diskusi, protože to by dokument rozhodně měl. Počítá s tím, že odezva nebude jednotná. „Na příběhu několika partnerských dvojic jsme se pokusili zobrazit něco, co někomu pomohlo, někomu ne,“ dodává. "Skrývá to v sobě i ambivalenci přijetí. Někdo film, potažmo tantru, přijme, někdo odmítne. Snímek si neklade za cíl něco propagovat, nebo dehonestovat. Má jediný cíl – předestřít, co to tantra vlastně je, a nechat na divácích, aby se svobodně rozhodli, jestli je to zajímá, přitahuje, nebo je to naopak odpuzuje, a tím pádem nemá smysl, aby se tím dále zabývali."

  • Tantra zdroj: Aerofilms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2338/233745.jpg
  • Simona Babčáková v dokumentu Benjamina Tučka Tantra zdroj: Aerofilms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2338/233740.jpg
  • Tantra zdroj: Aerofilms http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2338/233743.jpg
Vydáno pod