Kremelské sbírky uvidí Češi možná ještě letos

Moskva - Český ministr kultury Jiří Besser jednal dnes v Moskvě se svým ruským protějškem Alexandrem Avdějevem o programu kulturní spolupráce na tři příští roky a o připravované výstavě kremelských sbírek na Pražském hradě. Unikátní výstava drahocenností moskevského Kremlu by se měla uskutečnit ještě koncem letošního roku, jak to zamýšlejí prezidenti obou zemí Václav Klaus a Dmitrij Medveděv. Je třeba ale vyřešit poměrně složité právní otázky.

Součástí sbírky jsou předměty přibližující život ruského carského dvora v 16. a 17. století, anglické a německé stříbro, zbraně i část slavnostního roucha prvního Romanovce Petra I. Přání představit část sbírky české veřejnosti vyslovil Klaus při návštěvě Moskvy v říjnu roku 2009. Původně se předpokládalo, že by kremelskou výstavu mohl otevřít ruský prezident při své návštěvě Prahy koncem roku. Besser však ještě před odletem do Moskvy prohlásil, že výstava bude v Praze asi až příští rok, protože právní otázky jsou velmi složité. Ani termín Medvěděvovy návštěvy dosud nebyl stanoven.

Jiří BESSER: „Je to přání prezidentů obou zemí, výstava by se měla konat na konci roku při příležitosti návštěvy prezidenta Medveděva v Praze. Nebudeme, ani já, ani ministr Avdějev, zasahovat prezidentům do jejich snah, budeme jim pouze pomáhat a vytvářet legislativní prostředí pro to, aby se výstava skutečně mohla na konci roku v Praze objevit.“

Alexandr AVDĚJEV: „Chceme ukázat poklady Kremlu v Praze a výstava se připravuje. Bude to velký svátek.“

Ministr kultury J. Besser v Moskvě (zdroj: ČT24)

Při obdobných akcích v minulosti  Moskva požadovala záruky, že zapůjčená umělecká díla nebudou zabavena například kvůli majetkovým sporům a zase se vrátí zpět do Ruska. "To, co žádá Rusko, jsme určitě jako Česká republika schopni garantovat. Otázkou je, zda jsme schopni to garantovat i jako řádný člen Evropské unie. Věřím, že toho schopni budeme. Když toho byli schopni Holanďané, Francouzi a Italové, myslím, že to dokáže i ČR zařídit tak, aby se kremelské sbírky v Praze skutečně objevily," řekl Besser.

Nejprve však vše musí posoudit právníci, protože chystaná výstava kremelských pokladů v Praze bude první po vstupu Lisabonské smlouvy v platnost, a tím se situace oproti předchozím výstavám změnila.

Kulturní spolupráce jako mezinárodní dohoda

Současně se ministři dnes dohodli povýšit program kulturní spolupráce mezi oběma státy na úroveň mezivládní dohody. "Je to velký signál pro další spolupráci, a to nejen v kulturní oblasti," objasnil Besser. Dohoda by měla být podepsána během připravované návštěvy českého premiéra v Rusku. Avdějev naznačil, že i s Českem by Rusko mohlo uspořádat Rok české kultury a jazyka v Rusku a naopak. Nejdříve by se však tak mohlo stát v roce 2015, do té doby je kalendář plný.

Návštěva českého ministra kultury v Rusku se podle diplomatů koná po dlouhé době. Besser do Moskvy přiletěl ve středu večer, čtvrteční program byl věnován místním pamětihodnostem, návštěvě galerie moderního umění a Puškinova muzea výtvarného umění, kde by Česko rádo uspořádalo vlastní výstavu jako odpověď na kremelskou výstavu na Pražském hradě. Expozice českého symbolismu Tajemné dálky by zde měla být k vidění v roce 2013.

Vydáno pod