Šéfové operních scén odevzdali „domácí úkoly“

Praha - Zachovat i nadále samostatnou existenci Státní opery Praha prosazuje v návrhu předloženém ministerstvu kultury její současný šéf Radim Dolanský. Své návrhy na reformu opery a Národního divadla k 1. lednu 2012 v úterý předali ředitelé obou scén Dolanský a Ondřej Černý náměstku ministra kultury Radku Zdráhalovi. Šéf Národního divadla se ke svému návrhu ale zatím nechce vyjadřovat. Podle Dolanského slov navrhuje sloučení operních domů pod hlavičku ND.

"V tuto chvíli jsou na stole tři možnosti. Vedle mého návrhu je to koncepce kolegy Černého spočívající ve sloučení obou operních domů pod Národní divadlo, otázkou však zůstává, co bude s baletem. Další možností jsou rekonkurzy, po nichž by ze dvou souborů zůstal jeden," uvedl dnes Dolanský.

Námitkám, že Státní opera nemá uměleckou vizi a osobnosti, které by ji vedly, chce ve svém návrhu Dolanský čelit angažováním uznávaného Jana Lathama-Koeniga, který je připraven přijmout neobsazený post šéfdirigenta. Ke spolupráci Dolanský také přizval německého dirigenta Gerda Albrechta, bývalého šéfdirigenta České filharmonie.

Dolanský oslovil Padmoreovou a Albrechta 

„Šel jsem ještě dál a oslovil jsem ředitelku Královské opery v Londýně Covent Garden Elaine Padmoreovou, která před lety jako ředitelka Královské dánské opery v Kodani vyřešila podobné problémy, jaké má Státní opery Praha,“ sdělil Dolanský. Dodal, že všichni se spoluprací předběžně souhlasí a s pomocí sponzorů vyřeší jejich finanční požadavky.

Padmoreová, s níž se Dolanský minulý týden setkal v Londýně, by působila v SOP jako umělecká konzultantka. Protože však letos v Covent Garden končí, mohla by podle Dolanského případně vykonávat i funkci šéfky souboru. "Prosadí-li ministerstvo rekonkurzy a následné sloučení Státní opery s Národním divadlem, Koenig ani Padmoreová do Prahy nepřijedou," podotkl Dolanský.

Návrhy spolupráce s ministerstvem jsou prý už na stole

Ředitel Státní opery chce také navázat spolupráci s pražským magistrátem. Před dvěma lety ministerstvo vedené tehdy Václavem Riedlbauchem a pražský primátor Pavel Bém slíbili do 12 měsíců společný projekt spravování Státní opery. Z projektu sešlo, ale Dolanský je v kontaktu s nynějším primátorem Bohuslavem Svobodou a návrhy spolupráce, například financování premiér, jsou prý již na stole.

Cílem reformy Státní opery a Národního divadla má být podle ministerstva úspornější provoz a zkvalitnění produkce, nikoliv zrušení provozů. Ministerstvo vidí v české metropoli prostor pouze pro jeden operní a baletní soubor. Budova Státní opery je prý k tomuto účelu předurčena. Momentálně má baletní a operní soubor nejen SOP, ale i Národní divadlo.

První závěry do dvou měsíců

Minulý týden vznikla komise, která projedná budoucnost obou scén. Návrhy jejích ředitelů bude mít k dispozici, stejně jako již před časem zveřejněnou studii teatrologa Josefa Hermana.

Zdráhal uvedl, že asi do měsíce a půl by měla být dokončena právní analýza možných řešení, v horizontu dvou měsíců by měly být známé výstupy z diskusí týmu, které se budou konzultovat s Černým a Dolanským. Do dvou měsíců by se navíc mělo dokončit posouzení technického stavu budovy SOP.