Caban v Ostravě zkouší nepříliš známý Gershwinův muzikál

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravuje českou premiéru jazzového muzikálu Pardon My English, který pochází z dílny světově proslulých bratrů George a Iry Gershwinových a v rámci celé Evropy se zatím objevil na jediné divadelní scéně – v Německu. Pro ostravské jeviště komediální kousek upravil přední český režisér, scénograf a choreograf Šimon Caban.

Zatímco o bratrech Gershwinových, skladateli Georgovi a textaři Irovi, už všichni někdy slyšeli, jejich muzikál Pardon My English zná málokdo. Poprvé jej uvedli v roce 1933 a od té doby se hrál jen dvakrát - jednou v New Yorku a jednou v Drážďanech.

V letošní sezoně po díle sáhla i Ostrava. „Když jsem někomu řekl, že tu připravujeme tohle dílo, tak vůbec nikdo nevěděl, o co jde, protože známe všichni jen Porgy a Bess a tyhle profláklé kousky,“ říká režisér Šimon Caban. „Je to Gershwin, takže hudba, která vzbuzuje v člověku radost, nejsou to  velké známé hity, ale myslím si, že to nevadí,“ snaží se navnadit diváky dirigent Kryštof Marek.

Hudba George Gershwina slavila úspěchy na stříbrném plátně i broadwayských prknech. Jeho jméno je spojené především s geniálním jazzem. „Není to snadná hudba. Je to dáno i tím, že je to opravdu poctivá věc, poctivá instrumentace, dneska se muzikály píší trochu jinak,“ myslí si Marek. „A nejsou to zdaleka jen jazzové melodie,“ dodává k muzikálu Pardon My English. „Hodně často se tam tančí valčík, protože je to z prostředí Drážďan, je to opravdu pestrá hudební směsice, ale ten raz dva tři, dva dva tři rytmus tam zní velice často,“ doplňuje režisér Caban.

Pardon My English je hra plná situačního humoru i absurdních zápletek a je vlastně parodií na muzikálový žánr. Oproti originálu zavede ostravské zpracování diváky přímo do blázince. „Scéna, to bude ten krásný ústav, kde jednou za rok přijdou malíři a přetřou všechno kromě zářivek, takže taková sympatická deprese,“ naznačil Caban, který zatím s herci zkouší jen v náznaku kulis.

Do premiéry muzikálu zbývají totiž ještě celé tři týdny. Čekání na něj si ostravští příznivci hudebního divadla mohou ukrátit třeba klasickou operetou Orfeus v podsvětí, kterou Národní divadlo moravskoslezské uvede 24. února.