Český lev v Poutech

Praha - Ve všech dvanácti kategoriích cen České filmové a televizní akademie za rok 2010 získal nejméně po jedné nominaci thriller Radima Špačka Pouta. O skleněnou sošku Českého lva pro nejlepší film se spolu s ním bude ucházet také drama z druhé světové války Habermannův mlýn, rodinný snímek Kuky se vrací, komedie ze zákulisí kuriozit a filmu Největší z Čechů a hořká komedie Občanský průkaz. Nominace vyhlásilo v pražském paláci Lucerna herecko-moderátorské duo Marek Daniel a Jakub Žáček. Česká televize večer vysílala v přímém přenosu.

Pouta, thriller o temnotě a lásce, zničení a osvobození, vězení a útěku na počátku 80. let, zabodoval v nominacích na cenu za vedlejší mužskou roli dokonce dvakrát. Šanci na lva má Oldřich Kaiser, který ztvárnil šéfa Státní bezpečnosti, i Slovák Lukáš Latinák, který se představil v roli estébáka Martina.

Snímek Radima Špačka a scenáristy Ondřeje Štindla získal i Cenu kritiků a filmových teoretiků za celovečerní film. Českou filmovou kritiku oslovil nejvíce také před několika týdny při prvním ročníku nových „kritických“ cen, které chtějí vedle Českého lva upzorňovat na kvalitní kinematografii.

O dvě nominace méně než Pouta má snímek Občanský průkaz režiséra Ondřeje Trojana a scenáristy Petra Jarchovského. V hereckých kategoriích akademiky v tomto filmu zaujala Kristýna Liška Boková ve vedlejší roli učitelky Pivoňkové a představitelé rodičů Martin Myšička a Anna Geislerová, kteří jsou nominováni za výkony v hlavních rolích. Vítězní herci (a herečky) budou mít opět možnost podívat se na festival v Cannes.

Kromě Geislerové a Myšičky mají šanci na cestu do Francie protagonisté filmu Největší z Čechů („režisér“ Jaroslav Plesl a „producentka“ Simona Babčáková) a Pouta („příslušník tajné policie“ Ondřej Malý a slovenská „jeřábnice“ Kristina Farkašová). Po jedné nominaci pak mají herci ze snímků Habermannův mlýn (Karel „Březina“ Roden), Kajínek (ruský filmový Kajínek Konstantin Lavroněnko), Mamas & Papas (Zuzana Bydžovská, lékařka, která se musí vyrovnat se ztrátou dítěte) a diváckého hitu Ženy v pokušení.

V této komedii Jiřího Vejdělka oslovila v hlavní roli akademiky nejvíce Lenka Vlasáková coby psycholožka, která umí dobře poradit jiným, jí ale nejlépe poradí vlastní matka. Tu si s plnou vervou zahrála Eliška Balzerová, nominovaná na lva za výkon ve vedlejší roli. I v této kategorii se opakují stejné snímky: Habermannův mlýn zastupuje Zuzana Kronerová, Mamas & Papas Zuzana Čapková, která se svým skutečným manželem Filipem Čapkou hrála manželský pár marně se snažící o dítě, Pouta pak Barbora Milotová. Největší z Čechů získal ve vedlejších rolích hned dvě mužské nominace - pro vazače minaretů ze slámy Igora Chmelu a ředitele agentury Dobrý den Igora Bareše. In memoriam byl nominován Vladimír Dlouhý za roli dlouhoprstého bývalého policisty ve filmu inspirovaném kauzou Kajínek.

Z tvůrců se mohou nejvíce radovat Robert Sedláček, nominovaný za režii i scenář k Největším z Čechů, a režisér Ondřej Trojan, který se po sedmi letech (jeho posledním filmem byly v roce 2003 na Oscara nominované Želary) vrátil k režírování a natočil Občanský průkaz podle scenáře (také nominovaného) Petra Jarchovského. Na dosah lvovi jsou i režiséři Jan Svěrák (Kuky se vrací), Radim Špaček (Pouta), Jan Švankmajer (Přežít svůj život) a režisérka Alice Nellis, která ovšem byla nominována za scénář (Mamas & Papas), stejně jako Ondřej Štindl (Pouta) a trojice Wolfgang Limmer, Juraj Herz a Jan Drbohlav (Habermannův mlýn).

Oproti minulému ročníku bylo v letošním, osmáctém, vyhlášeno v každé kategorii pět nominací. Hlasující vybírali z 21 hraných a 15 dokumentárních titulů. Větší počet nominací kromě už zmíněných Pout a Občanského průkazu získaly ještě filmy Kuky se vrací a Největší z Čechů, které mají po sedmi šancích na Českého lva.

Vyhlášeny byly v Lucerně i nejlepší dokumentární filmy, titulů je opět pět: 25 ze šedesátých Martina Šulíka, Český mír, Katka Heleny Třeštíkové, Medvědí ostrovy Martina Ryšavého a Nesvatbov Eriky Hníkové. Už na nominačním večeru byla předána Cena filmových kritiků a teoretiků, kteří odměnili provokativně laděný snímek Víta Klusáka a Filipa Remundy Český mír. Dokumentární komedii o reakcích, které vyvolal záměr umístit protiraketový radar v Brdech, ocenil dokonce i Michael Moore.

Svého vítěze zná už také kategorie filmový plakát, je jím Petr Štěpán, autor plakátu k filmu Kuky se vrací, a napětí opadlo i z tvůrců nominovaných studentských filmů. Zcela novou cenu Magnesie, spojenou s odměnou ve výši sto tisíc korun, si odnesl režisér Libor Pixa z pražské FAMU za snímek Graffitiger. Nejlepším zahraničním filmem podle českých akademiků je americko-britská akční sci-fi režiséra Christophera Nolana Počátek s Leonardem DiCapriem v hlavní roli.

Čeští lvi za rok 2010 budou vyhlášeni 5. března. Večerem, který bude opět v přímém přenosu vysílat Česká televize, provede loňský moderátor nominací, herec, hudebník a, jak se ukáže během vyhlašování, i tanečník Jan Budař.