Da Mai Mai brnkají na iPady

Peking - Čínská iPadová kapela Da Mai Mai má po vydání prvního singlu už tři miliony fanoušků. Pekingská skupina hraje v klasické sestavě, tvoří ji kytara, basa, bicí a klávesy. Ke zkoušení nepotřebuje ale garáž a obejde se i bez hudebních nástrojů. Vystačí jen s nejpopulárnějším tabletem současnosti - iPadem.

Seděli na gauči se svými tablety a z legrace zkusili udělat písničku. Ta z nich na internetu udělala rychle čínské popové hvězdy se třemi miliony fanoušků. „Hodili jsme to na internet a najednou z nás byly hvězdy. Je to šílené, jak to šlo rychle. Nevím, jak se to mohlo stát, nikdo z nás to netuší,“ komentuje úspěch kapely jeden z jejích členů, Keys.

Čínský internetový trh je největší na světě a dnes na něm funguje přes půl miliardy lidí. To dává mladým Číňanům nové možnosti přístupu k hudbě. Popularita mladé kapely tak může raketově vystoupat. „Pro plno televizních stanic jsme zajímaví asi spíš hlavně kvůli těm iPadům. Ale proč ne, nevadí nám to a zkoušíme dělat nové písničky,“ říká klávesista kapely Da Mai Mai Liang Sicheng.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

V obchodech s aplikacemi, jako je třeba AppStore pro Apple nebo Android Market pro konkurenční tablety, jsou už stovky tisíc aplikací. Celá řada takových, které promění telefon nebo tablet na hudební nástroj, se dá pořídit i zadarmo.

Vydáno pod