Svět Františka Vláčila uvidí New York

New York - Newyorské Lincolnovo centrum uvádí retrospektivu českého režiséra a scenáristy Františka Vláčila. Jedna z nejvýznamnějších kulturních scén ve městě nabídne 12 filmů tohoto umělce. Na přípravě přehlídky se podílelo České centrum v New Yorku a pražský Národní filmový archiv. Retrospektiva nazvaná Fantastický svět Františka Vláčila se koná od 2. do 10. února. Nabídne nejznámější režisérovy filmy, jako je Markéta Lazarová či Údolí včel. Na programu má ale například i krátký snímek Skleněná oblaka z konce 50. let. Doplní ji také snímek Sentiment (2003), který o Vláčilovi natočil režisér Tomáš Hejtmánek.

Přehlídky se 5. února osobně zúčastní herec Jan Kačer, který ztvárnil postavu fanatického rytíře Armina von Heide v historickém dramatu ze 13. století Údolí včel. Spolu s ním před diváky v kině Waltera Reada v Lincolnově centru předstoupí britský filmový historik a autor knihy o české filmové nové vlně Peter Hames. Po New Yorku by se Vláčilovy filmy měly představit ještě ve Washingtonu a Chicagu.

„Při své návštěvě budu takovým zprostředkovatelem mezi americkými diváky a Vláčilovým filmem. Pokusím se jim také přiblížit tvůrčí atmosféru, která v té době v českém filmu panovala. František byl o něco málo starší než my, kteří jsme k němu vždy vzhlíželi s velikánskou úctou, okouzlovalo nás i jeho výtvarné nadání, zároveň nás inspiroval jeho obdiv k české literatuře, zejména k Vančurovi. Já jsem velmi toužil se s ním nějakým způsobem sejít, a když mě oslovil s tou nabídkou, tak to byl pro mne jakýsi postup do vyšší třídy, nejenom filmařské, ale i lidské. On byl neobyčejně podivuhodný a zajímavý člověk, ze kterého sálal jakýsi genius loci a přestože byl jako sušená švestka, malinký a seschlý, tak kolem sebe šířil ohromnou inspiraci. Na roli, kterou mi tehdy svěřil, nikdy nezapomenu, vlastně poznamenala celý můj další život. Byli dokonce přátelé, kteří mi říkali 'rytíři', a já jsem se snažil tomuto nějakým způsobem dostát. Za to vše jsem Františkovi velice vděčný a budu velmi rád o něm podávat svědectví,“ řekl před odletem do NY pro ČT24 Jan Kačer.

Jan Kačer hovoří o Františku Vláčilovi (zdroj: ČT24)

Vláčil (1924 - 1999) je pro své mimořádné výtvarné cítění označován za básníka a malíře stříbrného plátna. Do dějin české kinematografie se zapsal především svou monumentální historickou freskou Markéta Lazarová, kterou odborná veřejnost považuje za nejlepší tuzemský film všech dob. Uznání diváků i odborníků mu přinesly i jeho další snímky, jako například Údolí včel, Ďáblova past, Stíny horkého léta, Adelheid, Dým bramborové natě, Koncert na konci léta, Mág či Hadí jed. Jeho snímky dosáhly nejvyšších ocenění na mnoha mezinárodních i domácích filmových festivalech.

Řadu prestižních ocenění získal i on sám - v roce 1994 například obdržel Českého lva za celoživotní dílo, v roce 1997 se stal laureátem Ceny Vladimíra Vančury za umělecký přínos filmové tvorbě a o rok později si z karlovarského festivalu odvezl cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

  • Údolí včel zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/710/70935.jpg
  • Marketa Lazarová autor: 4press.cz, zdroj: Vladimír Souček / archiv ABZ a.s. http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1595/159407.jpg
Vydáno pod