Gnomeo a Julie: Shakespeare mezi trpaslíky

Los Angeles – Nový animovaný film Gnomeo a Julie z dílny Walta Disneyho, na němž se produkčně i hudbně podílel Elton John, dává podle tvůrců další rozměr nejslavnějšímu příběhu lásky od Williama Shakespeara. „Je to velmi přístupný a přímý film, zábavný a vtipný,“ tvrdí známá hudebník. Režisérem komediálně-dobrodružného příběhu o zahradních trpaslících, kteří oživnou, když se lidé nedívají, je Kelly Asbury (Shrek 2).

Děj je zasazen do Shakespearova rodného města – Stratfordu nad Avonou, kde žije pan Kapulet a slečna Monteková. Oba nadevše milují zahradničení a jejich trávníky a záhony jsou plné zahradních trpaslíků. Když lidé zmizí z dohledu, rozpoutá se mezi sádrovými postavičkami souboj – modří z jedné a červení z druhé zahrady jsou znepřátelení stejně jako Montekové a Kapuleti v originální předloze.

A podobně jako v ní se i ve stratfordských zahradách odehrává romance dvou milenců: Gnomea (jméno trpasličího Romea je odvozené od výrazu gnome, jehož český ekvivalent gnóm se příliš nepoužívá, spíše se překládá jako trpaslík) a Julie.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Nevkusem ke komice

„Film nám dal příležitost pohrát si s klasickým a velmi dobře známým příběhem a znovuobjevit jej pro moderního diváka jako něco velmi zábavného,“ domnívá se producent David Furnish a dodává: „Kombinace takové proslulé klasiky a těch nejnevkusnějších objektů na světě – sádrových trpaslíků – nám dala spoustu možností pro vymýšlení hodně komických situací.“  

Elton John se filmu ujal jako výkonný producent, zároveň snímek doprovázejí eho písně. Klasické hity se během děje střídají s novými kusy, které napsal spolu s dlouholetým spolupracovníkem Berniem Taupinem a nazpíval s několika slavnými kolegyněmi – Lady Gaga či Nelly Furtado.

„Všichni máme rádi příběhy o lásce. Tohle je navíc příběh s happyendem. Ale taky v něm je poselství: Dvě rodiny tráví všechen svůj čas tím, že se nenávidí, ničí veškerou krásu, kterou stvořili, až nakonec Julie s Gnomeem řeknou: 'Proboha! Co jsme celý ten čas dělali!' A to jsou slova, která potřebujeme teď slyšet,“ domnívá se John.

Pravda a láska vítězí…

Hlavním sádrovým hrdinům propůjčili hlasy James McAvoy a Emily Bluntová. „Trpaslíci jsou většinou sice kýčovití, ale přiznejme si, že sladcí,“ prohlásil McAvoy. V dalších rolích „hrají“ Michael Caine (Juliin otec Lord Redbrick), Jason Statham (Tybalt), Maggie Smithová (Lady Bluebury) a Patrick Stewart (Bill Shakespeare). Zpěvák Ozzy Osbourne dodal hlas Tybaltovu pomocníkovi Faunovi, country zpěvačka Dolly Partonová mluví vesnickou trpaslici Dolly a Hulk Hogan propůjčil hlas nesmlouvavému Terrafirmenatorovi.

Na rozdíl od Shakespearova dramatu nekončí animovaná romantická komedie tragicky. „Rozhodli jsme se, že do příběhu vstoupí naše verze Williama Shakespeara, která bude impulsem pro třetí dějství, v němž se Gnomeo a Julie snaží změnit svůj osud, aby byl šťastný,“ prozradil režisér Kelly Asbury. „Tématem filmu je stará pravda, že láska dokáže přestát nenávist a zdánlivě předurčený špatný konec změnit v happyend,“ doplnil producent Baker Bloodworth.

V českých kinech se Gnomeo a Julie objeví 17. února, hlasy postavičkám propůjčili Jan Dolanský (Gnomeo), Tereza Bebarová (Julie), Pavel Liška, Tatiana Vihelmová, Petr Rychlý či Petr Oliva.

  • Gnomeo a Julie zdroj: HCE http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2274/227304.jpg
  • Gnomeo a Julie zdroj: HCE http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2274/227309.jpg
  • Gnomeo a Julie zdroj: HCE http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2274/227310.jpg
  • Gnomeo a Julie zdroj: HCE http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2274/227311.jpg
Vydáno pod