Zemřel Antonín Kubálek, klavírní talent své generace

Praha - Klavírista a pedagog Antonín Kubálek zemřel v Praze 19. ledna náhle ve věku 75 let. Za rodinu zesnulého o tom dnes informoval hudební publicista a dramaturg Pražského jara Antonín Matzner. „Datum pohřbu a další informace rodina zatím nesdělila,“ uvedl. Kubálek (* 8. listopadu 1935 v Libkovicích u Duchcova) byl považován za nejtalentovanějšího klavíristu své generace.

Absolvent profesora Františka Maxiána na pražské Akademii múzických umění odešelna podzim 1968 do exilu do Kanady, kde jako sólista vystupoval mimo jiné s Karlem Ančerlem a torontským symfonickým orchestrem. Premiéroval díla Luboše Fišera, Milana Kymličky, Jana Dumka, Františka Vrány a řady kanadských skladatelů. Působil také jako pedagog na torontské konzervatoři a univerzitě.

Českou republiku po emigraci opět navštívil v roce 1991, kdy zahájil cyklus klavírních recitálů koncertem ve Smetanově síni v Praze. V roce 1996 vystoupil na recitálu v pražském Rudolfinu. V roce 2003 založil Mezinárodní klavírní kurzy Antonína Kubálka ve Zlatých Horách.

Kubálek věnoval soustavnou pozornost české hudbě a natočil řadu nahrávek s klavírními skladbami Smetany, Dvořáka, Janáčka a Josefa Suka. Jeho první zahraniční album se sonátami brněnského rodáka Ericha Wolfganga Korngolda vzniklo na doporučení legendárního Glenna Goulda v jeho režii a produkci. Za mimořádný výkon při sólovém recitálu na Pražském jaru v roce 2002 a dlouhodobou propagaci české hudby v zahraniční byl odměněn výroční cenou České hudební rady.