Ministerstvo: Dvě operní scény v Praze jsou příliš

Praha - Ministerstvo kultury chce ještě letos společně s odborníky rozhodnout o budoucnosti pražských předních scén - opery, baletu a činohry. Ministerstvo přitom podle svého náměstka Radka Zdráhala vidí v české metropoli prostor pouze pro jeden operní a baletní soubor a budova Státní opery Praha (SOP) je k tomuto účelu jednoznačně předurčena. Nemáme potenciál dotovat dva v podstatě shodné soubory a nemůžeme se rovnat možnou investicí Vídni, Berlínu či New Yorku, domnívá se Zdráhal.

"Nejedná se v žádném případě o sloučení Národního divadla a Státní opery známé z let minulých, ale o vytvoření co nejefektivnějšího a nejkvalitnějšího 'organismu', který nabídne českým i zahraničním návštěvníkům zajímavé projekty," zdůraznil Zdráhal. Jako jednu ze svých hlavních priorit uvedl reorganizaci opery a vytvoření jasné koncepce náplně budov, které v této souvislosti příspěvkové organizace obhospodařují.

Zřizovatel plánuje sestavit tým odborníků, kteří se na přípravě změn budou podílet. V minulosti pro ministerstvo již pracovali znalci v čele s uznávaným teatrologem Josefem Hermanem. Jejich závěry hodlá ministerstvo podle Zdráhala použít k podkladům o dalším směřování souboru SOP. Ministerstvo chce, aby vznikla organizace s kvalitním operním, baletním a činoherním souborem, která efektivně vynakládá svěřené prostředky, což se podle Zdráhala v příspěvkových organizacích v minulosti nedělo.

2012: rekonstrukce Státní opery Praha

S rekonstrukcí budovy SOP, která je v havarijním stavu, by se mohlo začít na začátku příštího roku. Původně ministerstvo hovořilo o termínu na konci letošního léta. Ve středu začala odborná komise posuzovat technický stav budovy. Na základě této první odborné informace ministerstvo rozhodne nejen o výši investice do oprav, ale také například o způsobu provozu SOP během rekonstrukce.

Letos se uskuteční výběrové řízení na projektovou dokumentaci rekonstrukce SOP, poté by mělo ministerstvo vypsat standardní výběrové řízení. „Rekonstrukci předpokládám na začátku příštího kalendářního roku. Rok příprav je velmi reálný. Do té doby budou v původních termínech uvedeny - obnovená premiéra Donizettiho Lucie z Lammermooru a premiéry Verdiho Trubadúra a Adamova baletu Giselle,“ dodal náměstek. Soubor SOP čekají ještě tři zájezdy, v červnu na Mezinárodní operní festival v Miškolci a Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl a říjnové turné po Japonsku.

V loňském roce pracovala SOP s rozpočtem 243 milionů korun, z toho činil 139 milionů korun příspěvek MK. Podle informací Radiožurnálu se SOP potýká se zhruba osmnáctimilionovou ztrátou. Finanční problémy opery se projevily již v minulosti a v plánech na minulý rok.

SOP vznikla v roce 1992, kdy se osamostatnila, aby navázala na tradice Nového německého divadla. Její budova byla otevřena 5. ledna 1888 jako pražská německá scéna. Po roce 1948 se připojila k Národnímu divadlu, od roku 1949 jako Smetanovo divadlo. Po roce 1992 měla SOP fungovat jako umělecká konkurence Národního divadla. To se ale za čas nelíbilo některým odborníkům, kteří několikrát poukazovali na neefektivnost obou institucí a mimo jiné i uvádění stejných titulů. V uplynulých letech se také zvažovalo převedení SOP na hlavní město.

Vydáno pod