Dotýkati se přikázáno

Brno – Na nejnovější výstavě v Malé královopolské galerii v Brně mohou mít návštěvníci oči zavřené, a přesto uvidí všechno – dotekem, jak zní i název neobvyklého projektu. Výtvarná díla – například obří dešťovou hůl, obdobu těch, jimiž někdejší indiánské kultury přivolávaly deště, špendlíkové obrazy nebo slepotisky – vytvořili přímo pro výstavu zrakově postižení klienti terapeutické dílny HapAtelier brněnského TyfloCentra.

Exponátů v Malé královopolské galerii je zakázáno se nedotýkat. „Kdo si jednotlivé exponáty neprohlédne hmatem, jako by na výstavě nebyl,“ upozornila tvůrkyně konceptu a vedoucí výtvarné dílny Jana Pilgrová. Iniciátoři projektu věří, že Dotekem umožní návštěvníkům přiblížit se světu nevidomých a snad ho tak lépe pochopit.

Do keramické hlíny otiskli…

… autoři svůj vlastní obraz, zvukové obrazy spolu s dešťovou holí uspokojí hlad po zvucích, špendlíkové obrazy vás zamotají a vtáhnou do kraje zmnožení, hmatové obrazy a slepotisky vás uvedou do krajin jednotlivých autorů a tajemné bendy, v jejichž útrobách se skrývají díla nevidomých autorů, vám umožní oprostit se od zažitých způsobů vnímání. /z textu k výstavě/

Reportáž Aleny Šedivé (zdroj: ČT24)

Ke hmatovému vnímání objektů vybízí i barevné ztvárnění výstavy. Tvůrci přestříkali všechny objekty nabílo, aby na první pohled splývaly s bílými stěnami galerie. Jedinou barevnou součástí expozice je vodicí linie, která pomáhá zrakově postiženým orientovat se v prostoru. Linii tvoří porůznu roztažené barevné nitě a z nití vytvořené objekty. Vznikly tak, že nitě členové dílny nejdřív omotali kolem nafouknutých balonků, slepili je a balonek pak odstranili.

Výstava, kterou doprovází motto: Až na druhý pohled se věci přestávají zdát a začínají být, je otevřena do 24. ledna.

  • Dotekem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2234/223324.jpg
  • Dotekem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2234/223323.jpg