Rabí i s Žižkou zrestaurují díky sponzorům

Švihov (Klatovsko) - Zastavení u obrazu hradu Rabí ze 17. století patří k návštěvnicky oblíbeným částem prohlídky hradu Švihov. Lidé totiž hledají na plátně malou nenápadnou postavičku vůdce husitů Jana Žižky, což až dosud bylo kvůli temným a zašlým barvám značně obtížné. Hrad ale nyní našel sponzora, který restaurování za zhruba dvacet tisíc korun zaplatí. Restaurovaný barokní obraz si návštěvníci budou moci prohlédnout nejspíš už na začátku nové sezony.

Obraz o rozměrech 97 krát 158 centimetrů má nemalou historickou hodnotu, na jeho restaurování ale sami památkáři neměli peníze. Na hradech a zámcích je značné množství podobných cenných předmětů, jenže na opravy všech se nedostávají prostředky. V Plzeňském kraji proto zahájili projekt, při němž oslovují úspěšné osobnosti a firmy a nabízejí jim možnost podílet se na restaurování části mobiliáře.

„Nabídli jsme potencionálním sponzorům soubor obrazů ze Švihova a Horšovského Týna,“ uvedl mluvčí plzeňského památkového ústavu David Růžička. Památkáři by v oslovování rádi pokračovali. „Vidím v tom určitou cestu, jak pomoci památkám tohoto typu,“ upozornil Růžička. Zatím se podle něj nabízejí obrazy, na seznam mohou přibýt i sochy či některé kusy nábytku.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Obraz neznámého autora zobrazuje hrad Rabí v roce 1421 a s tím spojenou legendu, podle níž přišel Žižka při obléhání hradu o své druhé oko. Z hradní věže vystřelil prý obránce Přibík Kocovský z Dlouhé Vsi šíp. Střela se trefila do stromu a odštípnutá tříska z něj pak připravila vojevůdce o oko, přiblížil legendu kastelán.

„Jsou to věci, které volají po záchraně, ale nejsou tak významnou památkou, aby se na ně peníze sehnaly obratem,“ doplnil. Obraz hradu Rabí je druhým plátnem ze švihovského hradu, pro jehož opravu se podařilo sehnat sponzora. Další obraz je portrét důstojníka, na jehož restaurování přispěla klatovská firma.

Podle restaurátorky Renáty Hronové nebylo barokní plátno možná nikdy dříve restaurováno. Utrpělo ale v minulosti, kdy se napínalo na menší rám, a část malby se tak zahnula přes okraj rámu. Restaurování obrazu by mělo trvat do konce března. Práce budou po důkladném průzkumu obnášet konsolidaci barevných vrstev a plátna, opravu spodního rámu napadeného dřevokazným hmyzem či vyčistění vrstev nečistot.

  • Restaurátorka Renáta Hronová a europoslanec Jiří Maštálka snímají ve vodním hradě Švihov na Klatovsku ze zdi barokní obraz hradu Rabí ze 17. století. Částka 20 tisíc korun, kterou Maštálka přispěl, téměř pokryje náklady na kompletní obnovu obrazu. autor: Lada Pešková, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2219/221898.jpg
  • Vodní hrad Švihov autor: Lada Pešková, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2220/221901.jpg