Audit a výpovědi zmítají Alšovou jihočeskou galerií

České Budějovice - Vedení kraje nechá prověřit činnost Alšovy jihočeské galerie. Scenárista a člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Martin Bezouška má podle hejtmana Jiřího Zimoly do tří měsíců posoudit stávající reorganizaci organizace zřizované krajem. Při té přišli k lednu o práci čtyři lidé. Někteří z nich v květnu protestovali proti přerušení retrospektivní výstavy Karla Zlína v jízdárně na zámku Hluboká, aby si tam společnost Koh-i-noor mohla uspořádat oslavu. Vztahy jsou tam údajně napjaté.

Ředitel galerie Lubomír Bednář rozhodnutí kraje respektuje a podle jeho slov i vítá. „Provozní náklady galerie jsou 18,6 milionu korun, reorganizací se ušetří 1,2 milionu korun. Pro nadbytečnost byla propuštěna tisková mluvčí galerie, jeden kurátor a správce depozitáře v Bechyni,“ řekl Bednář. To, že se jedná vesměs o lidi, kteří protestovali proti přerušení výstavy, vyvolalo vlnu nevole v médiích i u výtvarné veřejnosti.

„Byl to nehorázný krok! Z principu si myslím, že je nemyslitelné, aby se takové věci děly,“ komentoval tehdejší situaci Michal Škoda, kurátor Domu umění v Českých Budějovicích. 

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Retrospektivní výstavu Karla Zlína v jízdárně na Hluboké ředitel galerie přerušil na doporučení hejtmana. Nechal obrazy dočasně odstranit, aby společnost Koh-i-noor mohla ve stejných prostorách oslavit 220. jubileum. Odborní zaměstnanci tehdy poslali hejtmanovi protestní dopis.

„Domnívám se, že výpověď je důsledek mé angažovanosti v kauze kolem uzavření výstavy,“ sdělil pro ČT24 Martin Vaněk, kurátor ve výpovědi z Alšovy jihočeské galerie. „Výpověď jsem dostala určitě jako pomstu, protože jsem podepsala společně s 19 lidmi z galerie dopis, který vlastně očišťoval galerii,“ připojila se ke kolegovi Veronika Homolková, zaměstnankyně Alšovy jihočeské galerie ve výpovědi.

Proti tomu se však ředitel galerie Ladislav Bednář ohrazuje: „S tímto zásadně nesouhlasím. Jde skutečně o racionalizační opatření,“ tvrdí.

Alšova jihočeská galerie zahájila činnost v roce 1953 jako krajská galerie v Českých Budějovicích, po třech letech přesídlila do zámecké jízdárny na Hluboké. Galerie vlastní bezmála 18 000 sbírkových předmětů, mimo jiné nejobsáhlejší kolekci gotického malířství a sochařství, nizozemského malířství 16. a 18. století a českého sochařství. Součástí je expozice v mezinárodním muzeu keramiky v Bechyni. Loni ji navštívilo na 30 000 lidí.

  • Alšova jihočeská galerie v areálu zámku Hluboká zdroj: www.ajg.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1253/125285.jpg
  • Ladislav Bednář, ředitel Alšovy jihočeské galerie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2217/221635.jpg
  • Alšova jihočeská galerie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2217/221630.jpg
Vydáno pod