Jedni z vítězů Mental Power v ČT

Praha – Patnáct klientů Ústavu sociální péče Tuchořice, kteří uspěli se svým filmem na letošním ročníku festivalu Mental Power Prague, si dnes prohlédli zákulisí Kavčích hor. Exkurze po televizních studiích byla součástí Ceny České televize, jež je hlavním mediálním partnerem přehlídky představující tvorbu lidí s mentálním a kombinovaným postižením. Pátý ročník festivalu se bude konat 2. až 4. června 2011 opět v Praze.

Na festivalu filmaři z Tuchořic uspěli s netradičním snímkem – Cenu České televize získala jejich černobílá hororová groteska s názvem Hotel o dvanácti mrtvých. „Měli jsme scénář, který jsme probrali s panem režisérem, a až v průběhu natáčení vznikalo konkrétní dílo. Takže na začátku jsme vlastně nevěděli, co z toho vznikne,“ uvedl k filmu ředitel ústavu Martin Nuhlíček.

Tuchořičtí na vavřínech neusínají, už točí další snímek, s nímž by rádi zopakovali svůj úspěch na dalším ročníku festivalu Mental Power. Ten je zřejmě jedinou přehlídkou na světě, která uvádí hrané snímky, v nichž účinkují výhradně lidé s mentálním a kombinovaným postižením. „Pro účastníky je to vlastně arteterapie. A uvedením filmů na plátně vzniká zpětná reakce, má to i takový jiný sociální rozměr,“ říká prezident festivalu Patrik Henel.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Chystaný už pátý ročník svědčí o tom, že se daří naplňovat hlavní myšlenku Mental Power, kterou Henel naznačil: vytvořit podmínky pro uměleckou seberealizaci lidí s postižením a podílet se tak na jejich duševním rozvoji. Filmové aktivity navíc otevírají zcela novou možnost společenské integrace postižených.

Festival, jenž získal cenu Mosty 2008 za nejlepší celostátní projekt, který významně zlepšuje postavení lidí se zdravotním postižením v Česku, podporují i některé známé osobnosti. Tváří přehlídky je například herečka Táňa Vilhelmová, která se v upoutávce na letošní ročník proměnila v Chaplina:

Klienti ÚSP Tuchořice natáčí film na festival Mental Power 2011
Zdroj: ČT24/ÚSP Tuchořice